Förskolemöte i Umeå med politiker och föräldranätverket visade vilja för 15-barngrupper, men okunskap om byggplanering och dagismiljöer.

Förskolemötet på Väven (Fika) i går kväll arrangerat av Studieförbundet Vuxenskolan och Centerpartiet med Föräldranätverket för 15-barngrupper i Umeå lockade både föräldrar och politiker bland åhörarna. En panel av politiker från åtta av Kommunfullmäktiges tio partier (M, S, L, V, AP, KD, C och FI, se bild nedan) fick frågor av samtalsledare Ola Nordebo, VK  och från de närvarande föräldrarna.

Jag var där och lyssnade och kände igen tongångar från 1980-talet då det fanns liknande föräldraengagemang i form av Umeå Dagisförening som ordnade allmänna möten om barnomsorgsutbyggnad och kvalitetsfrågor. Vi (jag var med i styrelsen ett par år) hade möten med Socialnämndens högst ansvariga politiker för information och påverkan.

Föräldranärverk dagis Väven

(Ovan t h för- och grundskolenämndens S-ordf Moa Brydsten och S-pol.sekr Lena Sandlin.)

En sammanfattning från förskolemötet är att det finns en politsk vilja att satsa mer på förskolan och dagisgrupper om 15 barn. Dock verkar politikerna inte ha riktigt koll på högst 15 barn i genomsnitt eller max 15 per grupp/avd (det senare gäller för Skolverkets råd).

Fake news

Okunskap var det också om hur man ska planera för vara i takt med växande dagisköer och om vad som gäller med förskolans lokaler. En politiker påstod att i Umeå är det 11-32 kvm per barn beroende på var. Men då är ekonomidel som kök, personalutrymmen, korridorer och teknikytor inräknade. Så dessa påståenden var ”fake news”.

Så kan man inte räkna, utan det är barnytorna på avdelningarna det handlar om. Där är avd.ytorna mestadels c:a 145 kvm och med 17,5 barn i snitt ger det 8,3 kvm. Men där det är 22 blir det 6,6 kvm. Det är riktiga fakta som behöver läras till nästa möte i slutet av april.

Umeå bli bättre

Om planerandet som politikerna var frågande till varför det så ofta blir fel, har jag följande råd. Studera min förra blogg om de 10 punkter VK gjorde helsidesreportage kring mina idéer här för 30 år sedan. Och punkter 11 och 12 kan handla om nya lösningar för lokalmiljöer och personalrekrytering som jag nu arbetar med, kan Umeå blir bättre även här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.