Rörelserikedom med Utvecklings-steg (Physical Literacy på engelska)

Åter bjöd arrangemanget ChangeTheGame mängder av idrotter att prova på i Noliahallarna i Umeå i lördags (16/9) där rörelserikedom uppvisades av barn/ungdomar. I olika pep-talks fick åhörare ta del av forskning med statistik på färre som rör sig i tonåren mot i yngre år och idéer för framtiden för att vända utvecklingen till mer rörelse. Värdet av att erbjuda olika sporter och få prova på många påpekades. Och rent praktiskt kunde man göra så i de tre hallarna.

RÖRELSEKUL: CHANGETHEGAME + FÄRRE RÖR SIG MED ÅREN = MINDRE ROLIGTChangeTheGame 2017 b

PHYSICAL LITERACY = RÖRELSERIKEDOM MED OLIKA UTVECKLINGS-STEG

Mittenbilden visar byggstenar för läsa/skriva, räkna och musicera med bokstäver/ord/meningar, siffror/tal/ekvationer och do-re-mi/skala/”låtar” som kan ge författande, forskande respektive musikutövande. Längst t h en ideal rörelsecirkel med kompetens, självförtroende, motivation/gläjde och deltagande, o s v om igen…

Nederst förespråkare för physical literacy idrottsforskaren Dean Kriellaars, Canada som visade nedåtgående statistik i ”rörande” när barn blir ungdomar och mer hos flickor och gav uppmuntrande råd via kunskap om mer av och för rörelse. Där används i ”ChangeTheGame”-konceptet i Umeå begreppet RÖRELSERIKEDOM för physical literacy som kan kännas lite svårbegripligt och svårfångat.

Bildernas förklarande bilder och texter kan ge svenska begrepp, som handlar om rörelsens byggstenar med skicklighet, sekvenser och uppgifter fram till uppvisning. Dvs det gäller de olika utvecklingsstegen.

Det ger ”Rörelserikedom med Utvecklingssteg” för att nå kompetens och glädje samt stimulera fler unga att fortsätta aktivera sig. Och politik och näringsliv att medverka,  t ex skapa och utveckla friluftsområden med fler, och nya sporter. Inte göra som för simning, gymnastik i Umeå och (kanske) ny fotbollshall, splittra upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.