Mer publik i Umeå – 28 000 år 1949 på Barnens Dag (med cirkus Pladasky) – än på Brännbollsyrans 16 000 i år!

Umeå. Mer Publik. Förr!

Se här ur VK om publiksuccé för Brännbollsyran med 16 000 sålda biljetter, rekord och succé sägs det.

Ny publiksuccé för Brännbollsyran

UMEÅ.

Världsartister och strålande sol. I år blev en ny publiksuccé för Brännbollsyran med 16 000 sålda biljetter.

 

MEN DET VAR MER FÖRR I UMEÅ FÖR 70 ÅR SEDAN – PÅ STANS STÖRSTA ARRANGEMANG, BARNENS DAG, SE HÄR. OCH DÅ VERKAR INTE PUBLIKEN PÅ BARNENS-DAGS-TÅGET PÅ SÖNDAGEN INRÄKNAD MED FOLK EFTER GATORNA. MEN KAN KVITTAS MOT ÅSKÅDARE-DELTAGARE PÅ ÄNGARNA - ÄNDÅ UMEÅ.MER.FÖRR.

Barnens dag i Umeå – 1949

Flygbild över Barnens dag i Umeå för 65 år sedan. 28 000 besökare räknades in under de tre dagar Barnens dag firades detta år. På programmet fanns förutom karuseller, sockervadd och tombolor även BD-revyn Karusellsnurren, uppträdande av sånggruppen Flickery Flies, Cirkus Pladasky och på söndagen sedvanligt festtåg.
Foto: Västerbottens Folkblad

Aerial photo of Children’s Day in Umeå 65 years ago. 28,000 visitors were counted during the three-day Children’s Day that was celebrated this year.
Photo: Västerbottens Folkblad

 

 

Ur: Journalisten Fredrik Burgmans arkiv, volym 150:3, Forskningsarkivet, Umeå universitet.

Läs mer om arkivet på forskningsarkivets webbsida.

2 kommentarer

  1. Gustav

    28000 var räknat över tre dagar. 16000 var sålda biljetter för Brännbollsyran där de flesta var 2 eller 3-dagars-biljetter. Ser vi till antal personer lockade festivalen torsdag 2500 personer, fredag 14642 personer och lördag 16122 personer. Cupen lockade enligt flygbilder 8000 personer på fredag och 15000 personer på lördag. Brännbollsyran 2018 lockade med samma räknesätt som Barnens dag 55 264 personer.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Bra med jämförelser förr och nu. Men Barnens Dags-tåget verkade ej vara inräknat för 70 år sedan. Detta, om något, fick folk ”ur huse” i alla åldrar. Flerdubbla led i 2 km från väst till öst på stan kan ha varit 10 – 20 000 människor, där många gick in på BD, men inte alla. Ett Umeå 1947 hade befolkning kring kanske bara 10-15 procent mot Umeå idag. Barnens Dag hade säkert mest umebor med omnejd medan Brännbollsyra-cup lockar många utanför (och det är ju bra..). Så nog var Umeås Barnens Dag-festligheter från forna tider mer av folkfester än dagens Yra och Cup är idag, jag var med då och nu (dock ej inne på Yran).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>