(S)toppad som ”visselblåsare” gav befordringsstiltje 1976 och 2018 nu tigande om min dagismodell UBBI. Kan Lindberg (S) ge ”öppet samtal”?

Visselblåsarfunktionen som försvann

Missförhållandena på Umeå kommuns ekonomiavdelning aktualiserar behovet av en visselblåsarfunktion där anställda anonymt kan slå larm om misstänkta oegentligheter. Fullmäktige fattade för sju år sedan beslut om en sådan funktion men den är ännu inte inrättad.

OVAN UR REP. PÅ vk.se IDAG OCH NEDAN SADE  K-RÅDET H LINDBERG  (S) NYLIGEN:

–Det här ska vara en arbetsplats där alla får säga vad de tycker. Det ska vara möjligt att föra ett öppet samtal. Vi ska ha en välkomnande attityd och vi kommer att ta krafttag för att få tillbaka de anställdas förtroende, säger Hans Lindberg.

Hösten 1973 vikarerade jag i Umeå kommun som förskollärare i lekskola/deltidsgrupp, nu förskoleklass för 6-åringar. Ett år senare fick jag fast anställning på Berghems barnstuga/daghem/förskola. Och 1976 ”debuterade” jag som ”visselblåsare”, helt öppet i reportage i VK, gjort av kommunreporter Tage Sandberg (nu avliden).

Dagis överytor bidrag sno

Avslöjandet om överytor för att få extra statsbidrag, men inte placera fler barn och därmed riskera ökande kostnader i drift, gav effekt genast. Extraytorna i kommande byggen försvann (liksom på andra håll i Sverige där man gjorde likadant).

Men inte gav mitt visselblåsande någon provision på inbesparing eller en stjärna i kanten. Tvärtom, det blev starten på ett kommunmotarbetande som gäller än idag, 42 år senare, bl a på 1970-talet stoppad för en tjänst som föreståndare på dagis trots fackets och personalsidans rekommendation. Politiken med S-ordförande sa ”njet” till mig.

En M-politiker rekommenderade mig då att inte överklaga, ett råd jag följde och blev kvar på Berghems förskola ett flertal år till. En personalansvarig på socialförvaltningen (ansvarade för barnomsorgen då) höll inte med mig om yrkesförbud utan myntade i stället begreppet ”befordringsstiltje”.

Visselblåsande gav stormvågor

Någon stiltje i ordets rätta mening har det inte varit därefter utan jag har fortsatt mitt öppna visselblåsande (som ibland gett stormvågor), oftast i debatt i VK, men för det mesta först efter att att ha prövat dialog hos kommunansvariga, politik/byråkrati och tyst därifrån.

Som nu i denna blogg efter en skrivelse sedan i början av maj till Umeå kommuns f d ordförande i För- och grundskolenämnden, Margareta Rönngren (S), idag kommunalråd, och skoldirektör Ann-Christine Gradin. Där frågar jag vilken ritning man anser gäller för förskolan Missionären (sprungen ur typbarnstugeprojekt jag initierade och kommunen var med i för 30 år sedan) – VAB (tidigare Västerbottens arkitekter) eller min UBBI-modell.

I skrivelsen redovisar jag nya uppgifter som visar på att det är ritning med mitt varumärke som gäller. Men detta öppna visselblåsande bemöts, hittills, med tystnad och tigande.

HOPPET OM DIALOG STÅR NU TILL DET S-KOMMUNALRÅDET LINDBERG SÄGER:

”Det ska vara möjligt att föra ett öppet samtal.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>