Ett lockande Umeå i behov av mer sommar inomhus – läktarhus med simkanal + ute-50:a för SM, Nydala!

Nedan är debattinlägg i VK den 11/6 och på vk.se,

https://www.vk.se/2375917/ett-lockande-umea-i-behov-av-mer-sommar-inomhus

Ett lockande Umeå i behov av mer sommar inomhus

(2018-06-10) Umeå behöver mer av sommaraktiviteter året om och inomhus. Satsa på Nydalaområdet och ett ”Umersim” där natursjön, äventyrsbadet Umelagun och en 25-metersbassäng, utvecklas med en ute-50:a. Tävlingar i strömmande vatten. Träning från elit till motionärer. Detta kan bli verklighet i samarbete mellan kommun, näringsliv och idrottsföreningar. Det menar Urban Bengtson, Umeå.

 

Under en vecka nyligen på resa i Mellansverige mötte jag släkt och bekanta Det var fint försommarväder som hemmavid i Umeå. I prat om väder framkom att vintern är inte så kul där. I stället är det våren och sommaren som gillas mer – och ger norra Sverige nackdelar.
Så ett lockande Umeå kan vara mer av sommar på vintern och då inomhus. Sommar året om. I Göteborg finns det motsatta, en inne-vinteranläggning. ”Åk skidor i skidome” säger informationen här – med illustration av det öppna skidlandskapet med slingrande skidspår.
Det är storföretagaren Ola Serneke som ligger bakom vinterskapelsen som integrerats med bostäder, restaurang, kontor, skolor, med mera.
Hur kan då Umeå få det mer av sommaraktiviteter året om och inomhus?UMERSIM Umelagun Gbg halv2bJo, i ett ”Umersim” där natursjön, äventyrsbadet Umelagun och en 25-metersbassäng, utvecklas med en ute-50:a. Inomhus skapas sommaren i en simkanalarena: över 100 meter runt i somrig miljö på väggar och i tak, glas ger möjlighet att se årstidsväxlingarna.
Omkring kanalen finns ytor för promenad och joggning, vilka vid arrangemang har tillfälliga publikplatser. Tävlingar skapas i strömmande vatten, likt ett Vansbrosim och Umeälvssim. Triathlon och swimrun är andra ”simidrotter” som kan växa här.
Detta ger träning från elit till motionärer – samt för nybörjare som lär sig klara strömmar och vågor, trygghetsvinster när man sedan är i öppet vatten utomhus.
Simkanalen är i ett ”läktarhus” med publikplatser som vägg och tak på utsidan mot 50:an. Där ryms omklädning, servering, samlingsrum och klubbdito för alla idrotter på Nydala. Förråd för skidor och andra idrottsutövare ingår, även uthyrningsmöjligheter.
Med flyttbara läktare på andra sidan av 50:an klaras då långbane-SM och SM-vecka sommar som Umeå nu söker för 2022 (se VK 29/5).
Likt många äventyrsbad har en simränna till bassäng utomhus, kopplas den här till 50:an – ute i varmt vatten där det gäller att andas kall, frisk luft höst, vinter och vår.
Kombinationen värme och kyla för konstsnöspåret ger energifördelar likt simhallar tillsammans med ishallar. Solpaneler på läktartaket och i framtiden på en överbyggd 50:a ger ytterligare miljövinster.UMERSIM Umelagun Gbg halv2Tillsammans med nya idrotts- och friluftssatsningar på Nydala, som guppig cykelbana, baseboll och finländska äventyrsparkplaner i höga träd öster om Umelagun, ger området lyft för besöksnäringen – något som kommun och näringsliv betonar för Umeås tillväxt.
Synergieffekter skapas med allt naturen redan ordnat, sjön för badande och simmande sommartid och vintertid skidåkning och skridskodito plus skid- och barmarksorientering hela året.Detta kan bli verklighet i samarbete mellan kommun, näringsliv och idrottsföreningar.
Det finns en Nydalagrupp av tjänstemän. Umeå näringslivsservice vill se ökad turism och campingägaren First Camp vill öka beläggningen.
I en förstudie med ovan skisserade simidéer, utöver vad som redan är på gång, ges mer att bygga vidare på – tillsammans med föreningar som verkar i Nydalaområdet, och nya som vill dit.Med Svenska simförbundets stöd ges riksspridning. Umeå simsällskap hade i Umeå simhall många SM-arrangemang av olika slag och i december i fjol, i nya 50:an, masters-SM (veteranklasser). I slutet på 2019 väntar Sumsim (ungdoms-SM) på 25-metersbana.

Goda simframgångar för USS genom åren, rikssimgymnasium, idrottshögskola och innovationsinstitutioner för nytänkande i simundervisning och simträning i strömmande vatten, gör Umeå till ledande ”simstad” i landet. Och med bra kontakter i simmarsverige finns förutsättningar att locka storsimmare till en simkanalinvigning.

Nanna Frölander SArah b

(Från SM på långbana, 50 m, i Sundsvall vid SM-veckan sommar 2015)

Varför inte OS-guldmedaljören i Sidney år 2000 Lars Frölander, Bodenfödd och i många år i Sundsvalls SS, nu bisittare i SVT samt världens bästa simdam i fjol. Eller Sarah Sjöström, där också namnet förpliktigar för strömmande vatten.

En simkanal i läktarhus vid en ute-50:a som skulle bli först i Sverige, kanske även i hela världen, borde väl kunna ena alla partier och få näringsaktörer i kommunen att förenas. Och passa i en slogan som ”Umeå. Mer Sommar. Inomhus!”

För redan nu har företagare gett mer sommar hela året. Se leklanden och studsmatte-trampolinhoppande – förr utomhus och nu alltmer under tak. Sådana på Ersboda, nära Nydala, ger samverkansmöjligheter för att locka till mer av rörelse. På golv, i luft samt i och under vatten.

Om sedan släkt, bekanta och obekanta attraheras i högre utsträckning av Umeå genom mer av sommar vintertid så blir det en gratis-PR. Utöver alla slogans på temat ”Umeå. Mer…”.

URBAN BENGTSON

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>