Stoppad i 30 år – men ändå hopp om sanningen ska fram – för dagismodell

Ovan rubrik i denna blogg handlar om dagis/förskolemodellen UBBI av mig i typbarnstugeprojekt 1988-89 med kommunerna Umeå, Nordmaling och Vännäs samt länsavdelningen för Kommunförbundet och Unikum, Umeå universitets kontaktenhet.

Alla tre kommunerna byggde UBBI-modeller (Umeå: Missionären på Umedalen) och avvisade en VAB-variant (se bild/ritningar längst ner) av Västerbottens arkitekter (finns ej nu). I Vännäs och Nordmaling var det inga problem med min upphovsrätt. Vännäs tog även emot studiebesök som gav nya UBBI-förskolor, bl a i Krokom och Östersund. I Krokom godtogs UBBI och fick 1992 reportage i lokalpress, se här i Länstidningen, Östersund.

Dagis UBBI Krokom

I Östersund försökte byråkratin där slippa betala ersättning för nyttjandet. Men efter juridisk process kom förlikning med klara bevis som UBBI angivet som typmodell i kommunfullmäktigeprotokoll och ekonomisk uppgörelse. Det kändes bra även om det var förvånande att man först ej insåg att med UBBI i offentlig handling gällde mitt upphov,

Och vid en förskola/skolmässa i Stockholm 1997 (och jag då ställde ut mina in- och utbuktade UBBI-bord) kom två förskollärare som berättade att man arbetat på förskola i Östersund (och nu flyttat till Stockholm) och att mina dagismodeller var de bästa de hade arbetat i. Det värmde så klart och gör det fortfarande.

I min egen kommun är det 30 år efter ovan projekt stopp för erkännande, svar och ny dialog. En stämning mot Umeå kommun för nyttjande utan lov (i funktionsprogram) av min UBBI-modell i förskolan Missionären, ”förlorade” jag 2013 då tingsrätten inte medgav min upphovsrätt till bygglovsritningen – trots val av UBBI-modell i kommunprotokoll även här!

MEN egentligen avgjordes inte stämningen då den gällde relationsritningen (denna görs när byggen är klara) där Umeå kommun anges  som om kommunen äger upphovsrätten. I förhandlingen fick kommunen tingsrätten att pröva bygglovsritningen i stället – trots mitt och advokaters nej – varför jag nu begär direkt Umeå kommuns svar i ny skrivelse.

Jag ”gav upp” då att få pröva i hovrätten trots advokaters övertygelser att där få rätt. Orsaken var kommunens påståenden att jag aldrig haft med Missionären att göra och antytt att ”någon” kunde ha skrivit ”UBBI” på sista ritningen före bygglovet, (insinuerat mig).

Jag insåg att mot så osanna påståenden från ens hemkommun var det inte värt kämpa vidare då och var i ett nytt förskoleprojekt jag initierat med ny UBBI-modell i två plan + åtta avd. för personalkooperativet Professorn och via Uminova Innovation där ju Umeå kommun ingår. Värt att notera, försök till stopp från kommunhåll kom, men avvärjdes på ”högre ort”.

Nu står Professorn Campus klar sedan våren 2016, dvs drivits i två år. Detta har medier i Umeå haft reportage om och jag bloggat om. Och sedan en längre tid i har jag försökt få umepolitiker, främst i för- och grundskolenämnden, att göra studiebesök. Men än inga svar.

Så därmed är rubriken ”Stoppad i 30 år” inne på sitt fjärde decennium. Och stopp (än så länge) är det för en skrivelse sedan sex veckor till ansvariga politiker/tjänsteman i Umeå kommun och där man tidigare påstått att det är en VAB-modell för förskolan Missionären.

Därför här den viktigaste delen i skrivelsen, Missionären som den ser ut, bygglovsritning, VAB-dito och min UBBI-modell i projektet. Inte så svårt att se vad som gäller?! Och, KF-ledamöter i Umeå (sammanträder idag om budgeten), om andra kommuner bevisligen medgett min upphovsrätt, nog ska väl Umeås kommunpolitiker kunna göra samma…

Dvs om sanningen ska fram ge hopp för stopp av fortsatt stopp + svar!

FÖRSKOLAN MISSIONÄREN I VERKLIGHET       BYGGLOVSRITNING FÖR MISSIONÄRENMissionären process 2KOMMUNEN SVARADE EN VAB-RITNING      UBBI-MODELL SOM REF.GRP FÖREDROG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.