Alpina Åre-VM 1954 såg jag – där min far fotade + med i VK-bild på museet

Idrottsintresse i allmänhet och skidor i synnerhet redan i unga år gjorde att jag minns väl alpina VM i Åre 1954. VK bevakade och fotograf var legendariska Harry Lindwall. HW:s foton därifrån finns på Skidmuséet på Gammlia. Vid besök där i höstas gjorde jag en ny upptäckt, den att min pappa Olle Bengtson är med på en VK-bild (pekar på nedan t h). Och…

VM Åre 1954 Olle b

…i förstoring här ovan + en bild på pappa och mamma Britta 20-talet år senare (båda från Jämtland), visar på att pappa är med i bakgrunden där svenska bronsmedaljören Stig Sollander åker förbi. Kanske hade Harry och pappa kommit överens, de kände varandra, och med kameran i högsta hugg kan det finnas bilder att leta fram på hemmaarkiven.

Finaste beviset på närvaro i Åre-VM:et för 65 år sedan, är den lilla metallskida om 5×2 cm i mässings-”guld” jag har på minnesanslagstavla hemma. Kuriosa från Årebackarna då är att VM-dominanten Stein Eriksen, Norge sades ha brutit en stav. Då jag hittade en sådan i backen och med handtag, blev historien att den var från den norska guldmedaljören. Dock ej kvar längre, vet inte var. Undrar vilka Åre-VM-souvenirer som blir bestående från årets VM där i Jämtland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>