Umeå stad övertog campusförskola 1971 – Professorns daghem (Ålidhem) i egendrift – av Umeå Studentkår… Umeå kommun – gör samma idag – eller bjud in näringsliv för utveckling.

Medier i Umeå har på olika sätt uppmärksammat att personkooperativet Professorn måst – av ekonomiska skäl pga kösituation – avveckla sin förskola från 2016 med åtta avdelningar i två plan, Professorn Campus. Se här från SVT:s Västerbottensnytt, Folkbladets och VK:s.

Professorn Campus SVT VK VF

I Folkbladetintervjun säger För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) att hon är förvånad och menar det är märkligt att inte kunna fylla platsbehovet då det är brist på förskoleplatser i kommunen. Liknande säger föräldrar som intervjuas i reportagen.

Men detta är inte märkligt, tvärtom vanligt med barnomsorgslokaler då bostäder inte börjat byggas i nya stadsdelar som på universitetsområdet norr om IKSU Sportcenter. Det var planeringsförutsättningarna när F-o-G-nämnden under Margareta Rönngrens (S) ordförandeskap 2002 – 2014 beviljade Professorn Campus tillstånd.

Så F-o-G-nämndspolitikerna behöver syna planerna för barnplaceringar utifrån sökande längre ifrån. Finns beräkningar för när förskolan kan bli fylld och har bidragen anpassats därefter? I fristående förskolor kan man inte som i kommunbyggda få ekonomi och täcka upp underskott i verksamheten pga att man inte får bidrag för de som kommunen inte placerat ur den gemensamma kön – alltså finns ett kommunansvar här!

Kommunansvaret bör då även gälla framtiden för Professorn Campus med ovan förutsättningar man fått under tiden som nya bostäder kommer. Och för övrigt – dagisplatser där tidigt lockar ju lättare barnfamiljer dit än inga – annars vanligt.

Daghemshistorik, eller förskoledito numera, stärker Umeå kommuns ansvar här då man 1968 som Umeå stad såg ett daghem om fem avd i egenregi byggas (och beviljade visst bidrag), Professorn(!) vid Ålidhems centrum – av Umeå Studentkår, som såg barnomsorgsbehov för studenter, personal, m fl vid Umeå universitet. Och ”på köpet” blev det platser för icke-universitetsanknutna föräldrars förskolebarn.

Så här skrev VK:s Kerstin Eriksson 23/4 2016 i reportage om denna daghemshistorik när Folkpartiets/Liberalernas Lennart Degerliden, då US-ordförande, intervjuades.

http://www.vk.se/plus/1699990/50-ars-kamp-for-campusforskola

Umeå studentkår vädjade år 1967 till Umeå stadsfullmäktige om att få ekonomisk hjälp för att kunna erbjuda någon form av barnpassning för de studenter som har barn. År 1968 öppnade kåren förskolan Professorn på Ålidhem. Umeå studentkår arrangerade också barnparkering på förmiddagar i en lokal på Axtorpsvägen, till en kostnad av två kronor per timme och barn.

– Det var svårt att hitta personal till förskolan. Vi anställde en sjuksköterska som föreståndare och lyckades få Scan att leverera maten, minns Lennart Degerliden.

1971 övergick Umeå stad till Umeå kommun. Och…

…OBS! UMEÅ STAD TOG DÅ ÖVER BARN OCH PERSONAL SAMT BYGGNAD!

Jag minns detta extra mycket då jag började min förskolebana VT 1971 på detta Professorn-dagis-förskola som förpraktikant (behövdes för att söka förskollärarutbildningen). 1973 blev jag klar förskollärare. 2008 födde jag idén om en campusförskola som genom ett projekt vid Uminova Innovation invigdes april 2016.

Så med att lära av sina politiska föregångare 48 år tidigare, ska väl 2019:s politik och byråkrati i Umeå känna samma ansvar när fristående krafter idag skapar barnomsorg för framtiden, men av köplaneringsskäl man inte ansvarar för, inte mäktar fortsätta.

Särskilt när man nu välkomnar privata/enskilda aktörer i förskolan – och berör universitetet. Så en utveckling av campusförskolan nu är att dagens politiker bjuder in näringsliv här…?

(Betänk även: I tre år har Professorn ”sparat” kommunförskolebyggen + minskat köer…)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.