Riskfyllda förskoleentréer i Umeå anmälda till Arbetsmiljöverket…

I tidigare bloggar, se nedan, har jag visat på, beskrivit och bedömt utanpåliggande trappentréer (till ovanvåning) på pågående förskolebyggen i Umeå kommun, som riskfyllda och vid möte i slutet på mars gjort sammalunda för För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) och vice dito Lena Riedl (M).

Som skyddsombud (1980-talet) genom anställning vid Umeå kommun påtalade jag risker på Berghems daghem (där jag arbetade) om planerat nytt soprum 30-talet meter utanför köksentrén. Det gav effekt genast och nya soprummet blev inbyggt på lastbryggan intill köksentrén.

Andra brister var felvända dagis mot utemiljön, vilket rättades till efter upplysning och förskola utan fönster mot utegården, som vid påpekanden fick sin utsikt.

Som företagare i 30 år, bl a med barnomsorgsmiljöer, kunde man meddela till skyddssidan om brister jag såg ritningsstadiet och samordnande huvudskyddsombud påtala för arbetsgivare för åtgärdande. Sedan 10-talet år, eller mer, finns inte denna kanal i kommunen till högsta ansvariga för arbetsmiljön (att påtala barnrisker finns inga vägar alls).

Däremot har Arbetsgivarverket på sin hemsida en tipsfunktion även för icke arbetstagare, varför jag nu där informerat om de riskfyllda trappentréerna, särskilt vid otjänlig väderlek, på blivande förskolor i Umeå. Se här bilder på både entréer för barn/föräldrar/personal och enbart för personal samt därunder ur anmälan.

Trappentréer Rosendal Teleskopet b

Nedan är utdrag ur anmälan

Vi har mottagit ditt tips.
Vad händer nu?
Tips om missförhållanden som kommer in till Arbetsmiljöverket kan leda till att en arbetsplats inspekteras.
Frågeområde: Tips om missförhållanden (ej arbetstagare)

Fråga:
Detta handlar om riskfyllda utanpåliggande trappentréer i två nu pågående förskolebyggen i Umeå kommun, om 3 avd i 2 plan, Rosendals förskola och Teleskopets förskola. I tre bloggar på vk.se ”Umeås Bästa… inte det sämsta” beskrivs problematikerna här, i text och med bilder/ritningar/illustrationer.
I möte nyligen med ansvariga politiker i För- och grundskolenämnden har jag visat på detta och redogjort för de risker som kan bli beroende på väder och vind, mm som påverkar vid in- och utgående utomhus.
Mvh/
Urban Bengtson, UBBI-konsult, Umeå
med 30 års erfarenhet av dagismiljöer och förskolebyggande som konsult plus dessförinnan förskollärare i Umeå kommun och skyddsombud ett flertal år då.
Blogg 15/4 2019
Varför olika dagisentréer på Haga, Rosendals och Teleskopets förskola i Umeå, ofarlig, farlig resp farligare? Och riskera kostsamma fallolyckor…
Blogg 10/4 2019
Utsikts-stopp för barn på ny förskola! Snöyra/regn/blåst ger olycksrisker! Ribbvägg ute hindrar överblick ut/in!http://blogg.vk.se/umeas-basta/2019/04/10/utsikts-stopp-for-barn-pa-ny-forskola-snoyraregnblast-ger-olycksrisker/
Blogg 9/4 2019
Riskfyllda dagisentréer i nya Umeå-förskolor – politiker upplysta om – ändring säkrar barns hälsa och bra för kommunekonomin! Syns i bilder som säger mer än 1000-tals ord…http://blogg.vk.se/umeas-basta/2019/04/09/riskfyllda-dagisentreer-i-nya-umea-forskolor-politiker-upplysta-om-andring-sakrar-barns-halsa-och-bra-for-kommunekonomin-syns-i-bilder-som-sager-mer-an-1000-tals-ord/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>