Farligaste dagisentrén i Umeå – som nödutgång – ger sämre barnmiljö! Gör om till trapphus likt andra förskolor. Bästa innetrappan: Campusförskolan.

UPPDATERAD 17.17: Tillägg längst ner om bästa innetrappmodellen.

Igår torsdag 9/5 gick jag runt blivande förskolan Rosendal, Öst på stan med 6 avd i 2 plan och jag bloggat om pga riskfyllda entréer till andra våningen. Mot hittils på 2-plans-förskolor i Umeå invändiga ”mjuka” trätrappor efter ingång på bottenvåningen, vill Umeå kommun nu ha utvändiga och ej väderskyddade ”hårda” utomhus-trappor i metall.

Förskoloriskerar sämre barnmiljö med denna trappsort om inte politikerna sätter stopp.

Trots information redan 22/3 i kommunmöte samt e-postkommunikation med ordförande och vice dito i både för- och grundskolenämnden och tekniska nämnden, har inga svar kommit om varför (kan vara ekonomi) och om man tänker göra något åt dessa ”riskkonstruktioner” (citat från Moa Brydsten (S), ordf i f-o-g-nämnden).

Rosendal utetrappor mer b

MEN kanske kommer reaktioner efter ovan bilder jag tog av förskolebygget med den farligaste dagisentrén i Umeå, och kanske Sverige. Och jag menar att riskerna är värre än jag anade efter tidigare besök eller såg ritningar/illustrationer.

Besök och bedöm, politiker! Varför orättvisor mellan våningsplan och mot andra dagis?

Mitt yrkesråd är annars enkelt: Gör om till innetrapphus likt andra förskolor, här Haga förskola t v + montageidé t h! Eller  ”kapsla” in utetrapphuset med fönsterväggar och metalltrapporna med mjukare, säkrare trappsteg samt värme så isbildning undviks.

Anm. Ritning t h på Rosendalsförskolan från Umeå kommun.Rosendal + Haga trapphus

För inte ska väl förskolebarn, föräldrar, personal, m fl som ska in och ut på nya förskolor i Umeå få förutsättningar och villkor som det är med uteentréer på byggbaracker samt utrymningstrappor för nödutgångar på skolor? Se nedan på/vid nya Maja Beskowskolan.

Maja Beskow trappor

LÅT NEDAN INOMHUSTRAPPOR TILL 2:A PLAN VARA UMEÅS MODELL ”FOREVER”!Trappor inomhus

Ovan t v är inne-trappentré på Professorn Campus – campusförskolemodellen efter mina grundidéer UBBI. Den är uppdelat på tre trappor och två avsatser som innebär enklare och säkrare än vanligtvis två trappor och en avsats emellan, den till höger är en sådan från en av kommunens egna 2-våningsförskolor.

Då Umeå kommun tar över Professorn Campus i höst, finns än större anledning att studiebesöka där, inte bara för den planlösning jag skapat utan även innetrapp-konstruktionen – och göra den till standard ifall man vill det bästa för dagisbarn i Umeå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>