”Snålheten bedrar visheten” för Umeås förskolor när ytminskningar ger riskfyllda ute-trappentréer… (Men 2-plan behöver mer ytor pga logistik)

Gårdagens blogg om ”Varför Umeå kommun – riskabla/kalla utetrappor på dagis mot säkra/trygga innetrappor för förskolebarn? PS…”, avslutades med:

PS Vid träff den 22 mars mötte jag som idékonsult ordförande och vice dito i för- och grundskolenämnden i kommunen, Moa Brydsten (S) respektive Lena Riedl (M) och bl a informerade om utomhustrapporna på nya förskolor i två plan. De visste ingenting och i svar från MB stod ”riskkonstruktioner”. Men inget om vad göra, inte heller om varför kommunen bytt från säkert till osäkert för, inte minst, förskolebarn. Ekonomi? Utan konsekvensanalys?

Rosendal trappentré

Här nedan är tre förskolor i två plan, fr v Lundagård på Ålidhem (igång), Haga förskola (på gång) och Rosendals förskola (på gång). De förstnämnda har innetrappentréer men Rosendal får Umeås första utomhustrappa till ovanvåning, beskrivna i tidigare bloggar. Annan skillnad och än mer i kommande förskolor, är ytminskningar, se härunder.

Förskolor ytminskningar

YTOR. BTA (6 avd): HAGA 1 467 KVM       ROSENDAL: 747,4 + 705,4 = 1 452,8 KVM

Förskolor ytor trappor ny b

TELESKOPET: 1 391,6 KVM  BÖLE FÖRSKOLA, 8 AVD: 1 662 KVM (ca 1 250 motsv. 6 avd)

I dessa ytor ingår allt i byggnaden (inkl ytterväggar”. Jämförelsemått från Umeå kommuns ”Funktionsprogram för förskolan” är c:a 1 355 kvm. Det stärker hypotesen om minskning av ytorna och ett sätt har blivit att lägga ut trappentrén till 2:a plan ”i det fria”.

MEN nu finns inget i kommunens F-program om 2-plansförskolor! Och pga logistiken mellan våningarna behövs (t ex trapp/hissutrymme) mer inneytor för likvärdighet mellan 1- och 2-planslösningar.

Min fråga om ”ekonomi” i gårdagens blogg 14/5 stämmer då. Samma för ”utan konsekvensanalys” – annars borde både Moa Brydsten och Lena Riedl vetat om sådan ifall man känt till dessa ”riskkonstruktioner” (citat MB i svar till mig).

Om inte ordspråket ”Snålheten bedrar visheten” ska slå in med utetrappentréerna och om Brydsten och Riedl vill ha rättvisa mellan förskolor samt mellan botten- och ovanvåning, behövs konsekvensanalys av barn-, arbets- och personalmiljö samt att pröva nya modeller som klarar kommunytor och säkerhetsvillkor.Professorn trappentréDär är då campusförskolan, som kommunen ska ta över, har en trygg trappvariant och nytänk i logistiken, är värt att studiebesöka och jag kan visa mina grundidéer för. Se ovan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.