Hälsosam miljö i Umeå genom Nydala friluftsstad med sim- och idrottscamp

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det expanderande Umeå behöver mer av hälsosam miljö. Därför är det nu angeläget att tänka till tidigare och mera för Umeå största hälsostadsdel, Nydala idrotts- och friluftsområde. Kanske krävs en sport- och fritidsallians där idrottsföreningar går samman med besöksnäringen som sponsor? Det skriver Urban Bengtson.

https://www.vk.se/2019-07-04/debatt-nydala-friluftsstad-med-sim-och-idrottscamp

Umeå behöver ett nygammalt nytänkande för en hälsosam stads- och miljöframtid och kan fås i en ”Nydala friluftsstad med sim- och idrottscamp”. I takt med alltmer bostäder, kontor, utbildningar, kultursatsningar, kommers, etcetera blir en stads (urban) utveckling mer för ”knoppen” angelägen och blir fri- och grönytor för ”kroppen” än viktigare.

Ta fasta på hur strömmande vatten i floder, älvar och vågor kan uppstå i en simkanal, Där blir badande roligare i strömmen, simlärande underlättas genom medflyt, simträning utvecklas i med- och motström och nya simtävlingar skapas à la ett Vansbrosim inomhus. Illustration: Mats Edvardsson

Nydala UMERSIM gul

Hamrinsbergets gröna lunga, med många aktivitetsplatser förr (idrottsligt för backhoppning, skidspår och terrängdito) riskeras med kommunens 200 000-förtätningspolitik. Satsningar på hälsosam miljö behövs.

På VK-debatt 24/6 (”Idrotten ger livskraft”) ser Västerbottens Idrottsförbunds ordförande Åsa Ögren och länsidrottschef Niclas Bromark liknande för idrott och hälsa i Region Västerbotten.

Sådana ”hälsotankar” behövs också för Gammliaområdet från Haga/Sandbacka över till Mariehemsängarna och mellan Mariedal och Berghem där det naggats i kanterna. Och nu finns kommunplaner i Umeås på att bygga bostäder på idrottsytor.

Vem vet, kanske det även spånas till hos näringsliv och stadsbyråkrater att ”nagga” än mera in i skogen. Västsluttningarna norr om länsmuseet och mot Motorcentralen har ju fina utsikter mot stan. På 1980-talet planerades för ny Hagaskola vid Skogsbrynet-husen i skogen. Detta föll dock.

Därför är det nu angeläget att tänka till tidigare och mera för Umeå största hälsostadsdel, Nydala idrotts- och friluftsområde. Umeås makthavare har traditionellt visat goda vilja för hälsosamma satsningar i samarbete med idrottsföreträdare.

För snart 90 år sedan, i början på 1930-talet, uppvaktade dåvarande unga Umeå simsällskap stadens styrande med en bön om att uppföra ett Nydala Simstadion med 50-metersbassäng utomhus. Det blev positivt svar och USS kunde tre år senare förverkliga simdrömmarna och blev ledande i Norrland i simsporten och breddade simundervisningen till många fler.

Från början av 1930-talet och ända in på 1960-talet simtävlades där. Den infällda äldre bilden i illustrationen här intill är troligen från simstadions första år. Notera publikträngseln på bryggorna!

Sedan låg Nydala i träda tills Umeå kommuns camping kom dit, nu med First Camp AB som ägare, och ute-äventyrsbadet Umelagun med 25-metersbassäng på 1990-talet.

2006 var nära en nytändning då FC lanserade visioner om inne-50:a plus upplevelsebad och idéer om skidspår i tunnel genom badet. Men trots öppet hus för allmänheten och idrottsföreningar samt inbjudna politiker med positiva gensvar hände inget.

I stället beslöt en politisk majoritet, mot badutredningens mening, att ”förtäta” citykärnan på dyrbara kvarteret Nanna med ett jättebad – men inget av den utemiljö som är nödvändig för högt åretruntbesökande.

Sveriges mest besökta bad enligt statistik i branschtidningen Badmästaren är de som kombinerar inne- och utebadande/simmande. Eriksdalsbadet i Stockholm, Gustavsviksbadet i Örebro och Himlabadet i Sundsvall tar guld, silver och brons här. Umeå hamnar på 19:e plats.

Så genom att lära av First Camps förutseende visioner, verklighetens besökssiffror och nygammalt nytänkande kan Umeå nå andraplatsen (Stockholm med sitt upptagningsområde blir svår att klara).

Det ”gamla” är att lyssna till simsporten, som Umeå stad gjorde för Umeå simsällskap på 1930-talet och 50:an då i Nydala simstadion. Nytt är ett fast läktarhus för omklädning, mötesrum, förråd, med mera passande alla idrotter i och kring Nydala samt med plats för flyttbara läktare klara med råge publikbehov- och deltagarutrymmen för SM.

Umersim Mats 2

Nygammalt är att intressera sig för hur strömmande vatten i floder, älvar och vågor också kan uppstå i en simkanal, Där blir badande roligare i strömmen, simlärande underlättas genom medflyt, simträning utvecklas i med- och motström och nya simtävlingar skapas à la ett Vansbrosim inomhus.

Här ges alla andra sporter och friluftande människor möjlighet också till bad/simning året runt. Även möjligheter för vintersporter ökar med mera och bättre konstsnöspår i kombination av värme i simarena och kyla för snötillverkning, således miljö- och energitänk.

Med namnet ”UMERSIM i ett Nydala Sim- och IdrottsCamp” får Umeå ett hälso- och sportmotto med idrottsinnovationer att locka folk från överallt i världen. Extra attraktivt och möjligt i idealläge vid E4-genomfart, bostäder, campus, nära till tåg och flyg + bussar-centrum – viktigt särskilt för turismen!

Enda som återstår och egentligen det viktigaste, vilka satsar pengar här? Umeå kommun lär få svårt om ekonomin inte medger stora idrottsåtaganden.

Näringslivsaktörer av olika slag då? Fastighetsbolag som bygger bostäder och kontor utifrån Umeås växande och ser att hälsosammare miljö i en stad passar i idrotts- och fritidskoncept? Hotellägare som tror på sport och motion för ökande besök?

Kanske idrottsföreningar som går ihop i en sport- och fritidsallians och med besöksnäringen som sponsor? Andra uppslag välkomnas. Även från nya idrottsinvesterare runt om i Sverige.

Urban Bengtson, samhällsdebattör i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.