”Innovatör vill se strömmande bad i Umeå” – i Västerbottensnytt/SVT

NEDAN ÄR FRÅN VÄSTERBOTTENSNYTT, SVT-UMEÅ OM SIMKANALIDÉER/NYDALAUB simkanal Vbnytt

Debattören Urban Bengtson vill se en simkanal med strömmande vatten i Umeå. Foto: Mats Edvardsson/Privat

Innovatör vill se strömmande bad i Umeå

 

Det expanderande Umeå behöver mer av hälsosam miljö, tycker debattören Urban Bengtson. Han föreslår att det satsas på nya bad-idéer vid Nydala. 
– I takt med fler bostäder, kontor och handel behövs även friluftssatsningar, säger Bengtson.

Han tycker att det ska satsas på strömmande vatten och använda det i en simkanal. Badandet blir roligare i strömmande vatten och simlärandet underlättas. 

– Man lär sig snabbare när det är roligt, om man redan kan simma kan man vända om och få mer träningseffekt. säger Bengtson.

Om det skulle bli en satsning på Nydala, så skulle det bli en nygammal idé. Redan för 90 år sedan uppvaktade Umeå simsällskap de styrande i Umeå och bad om en 50-metersbassäng på Nydala. Tre år senare byggdes en simstadion och bidrog till att simklubben blev ledande i Norrland.

Finns inget konkret förslag

Den tänkta banan skulle kunna vara en oval bana inomhus där vattnet är stilla, men också kan slås på för att få strömmande vatten. Om en sådan här simkanal-anläggning skulle byggas, kan prislappen enligt Bengtson, hamna på ungefär 100 miljoner kronor.

Men Urban Bengtsons idéer finns ännu bara på ritbordet, det finns inget konkret förslag om att bygga en till bassäng på Nydala, inte heller några pengar till det.

– Det vore bra om näringslivsaktörer, fastighetsbolag eller hotellägare kunde satsa. Och kanske behöver idrottsföreningar gå ihop i en sport- och fritidsallians med besöksnäringen som sponsor, spånar Bengtson.

Publicerad:10 juli 2019 21.40

TILLÄGG AV UB OM SIMKANAL NÄRMARE.

Magic simkanal SB

MED IDÉ OM INBYGGT I LÄKTARHUS VID UTE-50:A NÄRA UMELAGUN/NYDALA

Nydala 50a Umersim gul

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.