Dags ge alla förskolebarn lika valfrihet i tider på förskolan, även äldresyskon! E-brev till utb.ministern

DETTA E-BREV ÄR SKICKAT (12/8) TILL UTBILDNINGSMINISTER ANNA EKSTRÖM (S)

Hej!

Jag heter Urban Bengtson och bor i Umeå, är förskollärare sedan 1973, har arbetat på dagis, varit fackligt aktiv inom skyddsidan i kommunen, metodiklärare på förskollärarutbildningen vid Umeå universitet och är sedan 1987 barnomsorgskonsult med specialitet kring barnstuge/förskole-miljöer med senast förverkligande av en campusförskola i Umeå (2016) om 8 avd i två plan i ett innovationsprojekt.

Nu skriver jag mer som f d dagisförälder utifrån att på 1980-talet i Umeå Dagisförening medverkade till att socialnämnden såg att alla barn i förskolan ska räknas lika i fråga om tider oavsett familjesituation.

Idag närmare 40 år senare är inte så fallet, Umeå kommun liksom de flesta kommuner i Sverige har gjort skollagens minst 15 tim/vecka till en fast gräns och utan angivande av prövning. Jag menar att ”minst” betyder även mer och att ”familjens situation” som skollagen säger, är föräldrarna suveräna att avgöra.

Stockholm stad hade nyss full valfrihet, men har nu begränsat till max 30 tim/vecka och bara några enstaka kommuner ger föräldrarna valfrihet och alla barn lika rättigheter oavsett villlkor i familjen.

23/1 i år m a a nya regeringen och 73 punkter i överenskommelsen, skrev jag en blogg, se nedan. Och föreslår en p 74 om valfrihetsrätt för föräldrar/barn i föräldraförsäkringen och äldre-syskontider.

Då jag inte haft någon reaktion från politiskt håll på min blogg, skickar jag detta till dig nu och hoppas att du vill förtydliga skollagen till lika villkor för alla förskolebarn och där jag ger exempel i bloggen.

Mvh/

Urban Bengtson, Umeå, nu morfar och farfar till barn som i förskolan
fick valfrihet bl a tack vare att det var egendrivna förskolor som såg skollagen
som den är menad enligt min uppfattning.
Om mitt barnomsorgsföretagande, se mer på www.ubbi.se

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2019/01/23/kommunregel-och-barnarovet-anna-ekstrom-ny-utbildningsminister-s-dags-ge-alla-forskolebarn-lika-valfrihet-i-tider-pa-forskolan-aven-aldresyskon-2/#comment-473

Nedan är ur bloggen då
——-

Skollagen

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

7 § Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 §§ erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.

Mina kommentarer
§ 6 ger rätt till minst 15 tim/veckan, alltså MINST, inte MAX som många kommuner har och en del t o m skriver in max och gör då lagbrott. MEN det står inget om att kommunen bestämmer. OCH rimligen vet föräldrar, suveränt, bäst om vad deras barn har för behov…
§ 5 ger barnet tid ”i den omfattning det behövs” och av olika skäl pga ”familjens situation i övrigt”. Denna situation vet föräldrar bäst om, inte en kommun.
För (§ 7) och ”i andra fall” kan vara hur familjen bedömer det blir för ett äldresyskon till nytt barn, t ex separerade familjer (har på nära håll sett detta och syskonet hade heltid), hur det fungerar för bebisen som påverkar äldresyskonet, mm familjen vet bäst om.

OM OVAN SKREV JAG I BREV TILL DÅVARANDE STATSMINISTER STEFAN LÖFVEN (S) SOM ÖVERLÄMNADES VID MÖTE I UMEÅ 18/11 2016. NÅGOT SVAR KOM INTE…

Här är mer om den ”oskollagliga” kommunregeln i blogg från ovan datum/år:

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/11/18/statsminister-stefan-lofven-lat-stockholmsmodellen-om-valfrihet-i-tider-pa-dagis-for-aldresyskon-bli-rikslikare-for-sveriges-kommuner-2/

I denna blogg refereras även om brev till tidigare utbildningsministern då, Gustav Fridolin (MP), med samma budskap. Men inget svar heller.

SÅ DÄRFÖR, ANNA EKSTRÖM, NY UTBILDNINGSMINISTER I DEN NYA S-MP-REGERINGEN MED STÖD I 73 PUNKTER AV C OCH L,

dags ge alla förskolebarn lika valfrihet i tider på förskolan, även äldresyskon till nytt barn i familjen!

Och till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), om inte S-MP-regeringen gör ovan, så lägg till en 74:e punkt om denna valfrihetsrätt, lika för alla barn i barnomsorg i Sverige. För ni ska väl värna just rätten till fria val här, av ideologiska skäl…?

F Ö

Valfri förskoletid i barnomsorgen ges för studier och förvärvsarbete. Och att ha hand om ett så litet barn är ett viktigt ”jobb” som staten också betalar pengar för genom föräldraförsäkringen. Så ett skollagstillägg utöver studier/arbete om detta engagemang i och för sin bebis, skulle då lösa problemet om valfria tider på dagis och fritids.

P S Tillägg idag 13/8 2019

När nya L-ledaren Nyamko Sabuni var minister i en alliansregering mötte jag henne vid ett möte på Folkets Hus här och tog upp denna valfrihetsfråga för äldresyskon. Hon höll med minns jag, men inget hände då. Nu är hon en ”liberal” partiledare och, förhoppningsvis ser det som liberalt att få valfrihet även för barn i förskoleålder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>