TACK OCH BOCK

Av , , 2 kommentarer 3

 När de mer privilegierade deltagarna avslutar dagen med en Västerbottensbuffé får vi simpla skolelever säga tack och hej för oss och lämna Grand. Dagen har varit mycket intressant och otroligt hedrande. 

HEJDÅ!

Bild från den överdådigt lyxiga lyxtoan

MVH 

Emma Östin, Linnéa Bjurbäck, Josefin Lindberg, Lisa Johansson, Anna Johansson och Sara Johnsen

 

2 kommentarer

Jakten på den perfekta kakaobönan

Av , , Bli först att kommentera 4

Jenny Berg på Theobroma tastings.

Efter allt prat om statistik och annat kommer en talare som får mig att haja till – Jenny Berg som jobbar på Theobroma tastings. Det är ett företag som tillverkar choklad i form av praliner, tryfflar och annat. Nog kan man gissa att choklad också är hennes passion, då hon enligt sig själv ätit en chokladkaka varje dag de senaste tio åren. Theobroma tastings strävar efter att tillverka choklad med bra råvaror, sån där choklad som inte ska tuggas. Sådan choklad ska man låta smälta i munnen! 

/Sara

Bli först att kommentera

Ursäkta Zlatan

Av , , Bli först att kommentera 2

 Peter Fahlström arbetar på RG Aktiv rehabilitering med just -aktiv rehabilitering. Som ung blev Peter själv rullstolsbunden och livet fick en helt ny vändning och nya förutsättnigar. Målet med Peter Fahlström och hans medarbetares arbete är att hjälpa människor där livet tagit samma vändning som för Peter. Genom rehabilitering i en frisk miljö vill man stötta och inspirera mönniskor som blivit rollstolsbunda till ett lättare liv. 

Men det handlar också om att hitta och att utveckla talang hos människor.

- Jag tror att vi alla har dolda talanger inom oss, som en dols resurs som vid rätt tillfälle visar sig, säger Fahlström. 

 

Men Peter Fahlströms viktigaste budord är att talang har väldigt lite att göra med fysisk attribut. Att se möjligheter och lösningar och möjligheter i problem är så mycket viktigare, menar Peter. 

- Ursäkta Zlatan- men talang finns i hjärtat och själen, avslutar Peter.

 

/Emma

Bli först att kommentera

Vi vill få folk att känna något

Av , , 1 kommentar 2

 Nortern Kingdom, med sin bas i Skellefteå, är ett företag som arbetar med digital kommunikation. Eller som de själva uttrycker det – Vi vill få människor att känna.

Sonja Lakner och David Eriksson från North Kingdom

Sonja Lakner och David Eriksson från North Kingdom

Med en omsättning på 54 miljoner kronor under 2012 är Northern Kingdom utan tvekan ett företag med talang och som vet hur man anpassar budskap efter mottagare. Visionen för hela företaget handlar enligt David Eriksson, dock inte bara om finansiell framgång utan även om en personlig framgång.

Jag blir minst sagt imponerad av att ett företag från en liten stad i Norrland kan ha så stor framgång med kunder som Addidas, Google och Coca Cola.

/Emma

 

1 kommentar

Umeå 2014

Av , , Bli först att kommentera 1

 

Lena Adelsohn Liljeroth, kultur och idrottsministern höll en väldigt intressant föreläsning. Hon pratade om kultur, Vad annars? Temat blir såklart kulturhuvudstads året 2014 i Umeå. Hon är övertygad om att det kommer bli en positiv tillställning. 

Jag är dock ännu lite tveksam till kultur året. Jag har svårt att se hur det ska få dit turister samt få (framförallt) ungdomar att stanna kvar. Men visst hoppas jag på en positivt framgång, både för Umeå och övriga västerbotten. Man är ju stolt norrlänning trots allt. 

 

 / Lisa

Bli först att kommentera

Följ med oss på Twitter!

Av , , Bli först att kommentera 0

Vi finns att följa även på Twitter, live just nu från Grand Hotel!

@majajosefin – Josefin Lindberg

@annaaj18 – Anna Johansson

@linneabjurback – Linnea Bjurbäck

@srajohnsen – Sara Johnsen

@EOstin – Emma Östin

@LisaJohanssonn – Lisa Johansson

 

Bli först att kommentera

Vad är egentligen kultur?

Av , , Bli först att kommentera 2

 Ja, vad är kultur?

Både rektorn för designhögskolan i umeå –  Anna Valtonen och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ställer sig den frågan. 

Det finns ju kulturhus och umeå är kulturhuvudstaden 2014, men vad innebär egentligen kultur? Man behöver ju vetskap om kultur om man ska kunna utvecklas till årets tema – talang.

"Kultur kan definieras som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har även kallats levnadssättet hos ett helt samhälle. Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, lekar, normer för lagar och moraliska system liksom trossystem och konstarterna"

-Wikipedia

 

Jag tror att kultur är det man själv vill att det är – inom en viss gräns. Kultur kan vara maten man äter, kläderna man har på sig och texten man skriver. Kultur kan vara en hel massa saker helt enkelt.

Men man kan också tänka, kultur är allting som är kreativt.

/Josefin

Bli först att kommentera

Ett gott första intryck

Av , , 1 kommentar 5

Det är många nya intryck att ta in från Grand Hotel. Den första (och än så länge enda) besvikelsen blev toaletten. Jag hade hållit mig hela dagen för att få det stora nöjet att göra mina behov på Grand. Förväntade mig guld men möttes istället av detta:

‘Jag är inte kräsen men ska jag vara helt ärlig så blev jag lite besviken. Dock vägdes den besvikelsen snabbt upp av den helt fantastiska skoputsen som fanns utanför. 

Det var ett sant nöje att få putsa sina skor innan vi gjorde en storslagen entré på Vinterträdgården. Det kändes ju minst sagt viktigt att göra ett gott intryck, det är ju ändå för oss unga dessa dagar hålls, eller hur? För det är ju faktiskt vi som ska främja Västerbotten och försörja länet med vår så kallade kompetens. Och ska jag göra det vill jag att mina skor ska vara rena och blanka.

/Linnéa 

1 kommentar

Pia Johansson inviger soffan

Av , , Bli först att kommentera 2

 

Pia Johansson är moderator för årets invigning av Västerbottensdagarna. Hon bjuder bland annat in Landshövdingen Magdalena Andersson till att sitta i den soffa där det senare ska hållas samtal. Magdalena Andersson har inte varit landshövding speciellt länge men jämför beslutet att tacka ja med att få ett frieri. "Det var rätt beslut att ta!", säger hon. 

Detta blev invigningen till Västerbottensdagarna där årets tema är "Kompetensförsörjning" Låter det klurigt?  Man skulle även kunna förklara det som "talang". Är det fortfarande svårt att få grepp om? Läs vår blogg och ta del av våra uppleverlser från dagen. Kanske kan hjälpa er att förstå varför dessa dagar är nödvändiga.

/Linnéa

 

Bli först att kommentera

Henrik Steinbrecher

Av , , Bli först att kommentera 3

 

 

Henrik Steinbrecher från PwC pratade om hur man säljer talang internationellt.  Han var positiv till framtiden och tyckte att det skapades många konstruktiva tankar även utanför västerbotten. 

Jag tyckte att det var lite svårt att lyssna med så mycket statistik, men såklart är det nog lättare då man är mer insatt och kanske har haft lite mer erfarenhet. 

/Josefin

 

Bli först att kommentera