Sär skrivningar skapar upp märk sam het!

 Ja, det gör de! Men negativ sådan, från min sida. Det finns flera olika teorier om varför antalet särskrivna ord ökar i svenska språket. En teori är att vi påverkas av engelskan, där särskrivning är normen och de sammansatta formerna försvinnande få. En annan teori är att ju mer analytiskt vi tänker, ju fler blir våra särskrivningar.

 Häromdagen satt jag på en föreläsning i ett, för mig, intressant ämne. Men, mitt intresse dalade snabbt i takt med antalet särskrivningar som föreläsaren presenterade på whiteboard- tavlan. Jag kan säga att även mitt förtroende för de kunskaper föreläsaren försökte förmedla rubbades.
 
Men, jag är kanske gammalmodig, stenålders och språkpuritan… Jag anser det som viktigt att man som föreläsare, i offentliga sammanhang, bemödar sig om att använda ett så korrekt språk, som möjligt. Det skapar, i mina ögon, en större trovärdighet åt budskapet man försöker förmedla. Samma sak med offentliga skriftliga budskap, vare sig det rör skyltar eller utskick till hushållen.
 
Den som är tveksam till hur man ska skriva sammansatta ord, kan inhandla ett exemplar av Svenska språknämndens ”Svenska skrivregler”. Där står väldigt mycket matnyttigt om de normer som gäller för dagens svenska skriftspråk!
Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Anders Milton

  Fast frågan är ju om särskrivningar blivit vanligare eller helt enkelt bara för större uppmärksamhet.

  Har ni tittat på annonssidorna i en dagstidning från 40- och 50-talet någon gång? Fullt med särskrivningar överallt.

  Måhända att det såg bättre ut i själva artiklarna på den tiden, men det innebär ju inte att journalisterna skrev bättre, bara att det fortfarande fanns något som hette korrektur.

 2. pwm

  Jodå, särskrivningarna har exploderat. För 20 år sedan existerade de knappt i offentlig text. Det tog lång tid innan jag ens fick höra ordet ”särskrivning” eftersom fenomenet i princip inte existerade.

  Undantaget var tidningsrubriker och annonser, där man fokuserade på grafiskt utseende. Och det var yrkesmänniskor med lång tids grafisk erfarenhet som producerade dessa med fokus på att de skulle sälja. Bindestrecken när ett ord delades på flera rader såg dels fult ut, och förbrukade väsentlig plats när texten skrevs så stor att man kanske fick in 3-5 bokstäver per rad, t ex DÖDS/DROGEN/HÄR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>