Kom tillbaka, fluortanter! Jag saknar er!

Enligt artikeln så verkar ju de flesta ungdomarna i alla fall borsta sina tänder, men de kanske inte är så effektiva som man kunde önska!

Har Folktandvården dragit ner så mycket på fluortanter och profylaxtandsköterskor att de inte längre kan lära barn och ungdomar hur de ska sköta sina tänder? Eller har man ändrat inriktning på sin verksamhet, i stället för att ägna sig åt förebyggande tandvård så ägnar man sig åt reparativ sådan? Fick vi svenskar för bra tänder, så att något måste göras för att inte alla tandläkare skulle bli sysslolösa, alternativt bara ägna sig åt kosmetisk vård?

Är det dagens föräldrar vi ska skylla på? De, som tillhör den generationen med tämligen friska tänder och som aldrig upplevt riktig tandvärk?

När min mormor var liten, då var det vanligt att man aldrig kom i kontakt med en tandläkare under uppväxten, så ungfär i tjugoårsåldern drog man ut alla de besvärliga gaddarna och ersatte dem med löständer. Min föräldrageneration fick också sin beskärda del av tandvärk och elände. Dessutom fanns bara en gryende Folktandvård, som var väldigt svårtillgänglig för befolkningen i de oländiga norra landsändarna. Kort sagt, lösningen på problemen blev oftast att dra ut alla tänderna och ersätta dem med löständer. Dock i senare år än för min mormor.

När så Tandvården exploderade och alla barn skulle gå till tandläkaren minst en gång om året och profylaxtandsköterskan Ulla gick runt i skolan och delade ut fluormuggar till alla barn en gång i veckan, då jublade mina föräldrar! Deras barn skulle få friska tänder och slippa gisslet lösgommar!

Min generation borstade, sköljde, spottade och gnuggade så det stod härliga till! Den svenska munhälsan förbättrades avsevärt under mina uppväxtår. De flesta av oss har aldrig upplevt gisslet med tandvärk och riktigt trasiga tänder, knappast våra barn heller. Men hur blir det med våra barnbarn då? Det har gått knappt två generationer sedan löständer var vanligt förekommande, har vi, som aldrig upplevt allvarliga tandbesvär glömt? Är det för att vi aldrig upplevt riktig tandvärk, som vi inte för vidare våra egna tandvårdsvanor till våra barn och barnbarn? Det bör vi nog göra! Samt att fluortanterna bör återupplivas, de gör inte så mycket väsen av sig, men de är väldigt nyttiga!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.