Bönder, tjurar och matadorer i en gympasal!

En notis på SVT Text fångade mitt intresse denna morgon, den satte också min fantasi i rörelse. ”Matador lär bönder möta tjurar”, var rubriken och syftet med matadorens besök var att minska arbetsplatsolyckor i samband med kreaturshanteringen på de småländska gårdarna, upptäckte jag efter några genomläsningar.

 Notisens första mening löd: ”Den spanske matadoren Joselito Ortega ska lära småländska bönder handskas med tjurar i folkhögskolans gympasal i Nässjö.” Spontant infann sig frågan om det är vanligt med tjurar i Nässjö folkhögskolas ”gympasal”? Tillräckligt vanligt för att man ska kalla in expertis i form av en matador, tydligen.
 
Nästa fråga: Men är det inte bättre att ”bönderna” lär sig hantera sin boskap i dess naturliga miljö? En tjur inne i en ”gympasal” blir väl ganska stressad, eller? Den lär ju knappast reagera på olika stimuli på samma sätt som hemma på gården. Dessutom använder skribenten plural, så jag antar att det kommer att finnas fler än en tjur inne i ”gympasalen”. Värt att notera är också skribentens ordval när det gäller yrkesgruppen lantbrukare, samt benämningen av den utvalda idrottshallen.
 
Men syftet med utbildningen tyckte jag var bra: att förhindra fler arbetsplatsolyckor för våra skadedrabbade lantbrukare. Däremot önskar jag att utbildningen förlades till en, för djuren, mer naturlig miljö, förslagsvis ett lantbruk eller en gård, än i en idrottshall!
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.