Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar

Jag läste att ungdomar som får dåliga beyg i grundskolan oftare begår självmord än andra.

Det var en intressant upplysning och jag funderade över informationen. Varför får vissa elever "dåliga" betyg? Kan det vara så att vissa elever mår psykiskt dåligt redan i unga år och därför inte klarar av att uppnå målen för godkända betyg i alla ämnen?

Min egen erfarenhet av ungdomar, som mår dåligt psykiskt, är att de ofta mår så dåligt att de inte orkar vistas i skollokalerna, än mindre utföra skolarbete. Dessa ungdomar har därför ofta en väldigt hög frånvaro. I de flesta fall innebär en hög frånvaro från skolan att det saknas underlag, i form av utförda arbetsuppgifter, för att läraren ska kunna sätta ett betyg.

Dåliga slutbetyg i grundskolan borde inte heller komma som en överraskning, vare sig för elever eller föräldrar, eftersom det hålls regelbundna utvecklingssamtal genom elevens hela grundskoletid. Så jag kan inte se att grundkolebetygen är en direkt utlösande faktor för självmord. Däremot skulle jag kunna se konsekvenserna av de "dåliga"betygen som en, med tiden, påverkande faktor i individens beslut.

Men, jag tycker att det är viktigt att vi i "vuxenvärlden" vågar prata om barns och ungdomars psykiska hälsa. Att vi vågar se att det finns barn, som inte lever upp till idealbilden av Bullerby- lyckliga barn! Vi vuxna, oavsett om vi arbetar inom skolan/barnomsorgen eller tillhör barnets bekantskapskrets, måste våga bryta dagens tabu mot att prata om barns psykiska ohälsa! Ju förr desto bättre och kanske räddar vi några liv också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.