Brasilien eller Argentina?

Av , , Bli först att kommentera 1

Vi har ett oväntat resultat i VKs läsaromröstning! Lägsta oddset, på betting- sajter och spelbolag, har Spanien haft, hittills. Är det ändrat?

Men, visst, båda lagen är starka kandidater, eller rättare sagt, de flesta kvarvarande lagen är starka kandidater… Ghana och Paraguay känns som de svagaste korten, men i fotboll kan allt hända, eller hur? Och visst vore det roligt om Ghana lyckades ta sig vidare?

Heja båda lagen!

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag laddar jag för en höjdar- match i fotbolls- VM! Spanien mot Portugal, två av mina favoritlag! Kan det bli bättre? Hoppas att det blir en riktigt rolig match och att båda lagen spelar så där fantastiskt som de kan!

Jag kan inte, vågar inte, gissa vem som vinner. Ett av lagen måste ju tvunget förlora och i det här fallet tycker jag att det är synd… Men jag får väl trösta mig med att minst ett av mina favoritlag tar sig till kvartsfinalen 🙂 (och förhoppningsvis längre än så!)

” And stings like a bee”

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag har blivit stucken av ett bi! Den lilla krabaten slog sig ner högst upp på kindbenet och var på väg att krypa in bakom mina solglasögon, där ljuset alltid är grönt…

Reflexmässigt föste jag bort krypet med handen och i samma sekund kände jag stinget! Det sved ordentligt och nu känns området lite pirrigt, som om jag fått tandläkarbedövning där. Hoppas att jag inte blir alltför svullen, eller att jag, ve och fasa, är allergisk mot bistick…

Ett bi som samlar pollen.

Parkeringsbekymmer i UmeåC

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag har jag varit på shoppingrunda! Det är inte ofta, men det händer 😉 Tyvärr så blev det inte i centrum, så som planerat, utan i ett shoppingcentrum beläget i utkanten av stan…

Varför det blev så? Jo, affärsidkarna i centrum gick idag miste om ett antal sköna, klirrande slantar, eftersom det inte går att betala parkeringsavgiften inne i centrum med VISA- kort! Jag försökte, i två parkeringsautomater, men ingen av dessa tog mitt kort. Så i stället valde jag att gynna de som förlagt sina affärer i utkanten av stan, med fri parkering! Kanske något att åtgärda?

Björn Ferry nosar på Heidi

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag ser att kommentarerna haglar angående Björn Ferrys agerande de senaste dagarna, någon tycker att han gjort precis rätt som inte åker ner till huvudstaden för att hämta en medalj, andra jämställer hans beteende med närmast majestätsbrott och anser att han borde halshuggas offentligt på borggården…

Jag råkade lyssna på radions P4-Västerbotten igår och där intervjuade man Ferry, med anledning av detta och i en bisats kröp det fram att "frugan" kom hem samma kväll som medaljutdelningen skulle ske. Som Citatmaskinen sa: "Heidi kommer hem i kväll och jag vill hinna nosa lite på henne också".

Är inte denna anledning god nog, i dessa romantiska bröllopstider? Visst kan man väl få prioritera familjen och kärleken, framför kungen? Vem vet när dessa två, som har varsitt pressat tidsschema, kommer att ha några lugna dagar tillsammans inplanerade igen? Dessutom, vem vågar utmana Heidi? Om hon har sagt att Björn ska vara hemma, så stannar Björn hemma 😉 De kan ju alltid bryta arm om det och gissa vem som vinner ? 😉

Utlandsfödda och betygen

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är skillnad på olika grupper av utlandsfödda skolelever! Ytterligare en undersökning som bekräftar det vi redan vet, men nu finns det ju i alla fall på papper!

Jag anser det föga förvånande att ett stort antal utlandsfödda avgångselever i den svenska grundskolan saknar behörighet till de nationella programmen. Detta grundar sig till stor del på hur det svenska systemet för mottagande av utländska barn är uppbyggt.

Ett utländskt barn, med annat modersmål än svenska, får börja sin skolgång med intensivstudier i svenska språket, för att sedan slussas ut i den svenska skolan i en åldersmässigt lämplig klass. Där tas ingen hänsyn till elevens tidigare erfarenheter och kunskaper, utan enbart åldern avgör.

Hur lätt är det att hoppa rakt in i t ex Sveriges industrialisering, när man knappt kan läsa och förstå den skrivna lärobokstexten? Hänvisningar till den tidigare historien faller också platt för dessa elever, eftersom de inte deltagit i den tidigare historieundervisningen. Så är exempelvis rikslikaren Gustav Vasa för dem ett okänt begrepp.

Dessutom brottas dessa elever ofta med andra problem, att hitta sin nya identitet i det nya hemlandet, eller krigsupplevelser som ska bearbetas. Mitt i allt detta ska de också lära sig ett helt nytt språk och lära in de kunskaper som krävs för att nå, minst, kunskapsmålen för ett godkänt betyg i årskurs nio.

Eftersom många elever anländer till Sverige i de tidiga tonåren, har de, i gynnsamma fall, tre årskurser på sig att nå dessa kunskapsmål, som ska betygsbedömas. Att utlandsfödda elever med en kulturellt närliggande bakgrund lyckas bäst med detta är ingenting förvånande. De har också, teoretiskt, större förutsättningar att lära sig behärska språket inom en relativt kort tid, eftersom de ofta kommer från språkgrupper med ett närmare släktskap med den anglo-saksiska, än vad de asiatiska och afrikanska språken har.

De till gymnasieskolan behörighetsgivande ämnena, svenska, engelska och matematik är markant fokuserade i dagens skola. Svårigheter med att lära sig svenska har jag berört ovan och att sedan lägga till ytterligare ett, i många fall, helt främmande språk, engelskan, komplicerar en redan svår inlärningssituation. Inom matematiken vållar sällan räkning med siffror stora problem, utan det är de textbaserade uppgifterna, "läsetalen", som är en nöt att knäcka. Återigen bottnar problemen ofta i svårigheter med det svenska språket.

Eftersom dagens betygssystem grundar sig på uppnådda kunskapsmål i nionde klass, så har inte dessa utlandsfödda elever samma förutsättningar att nå dem, som de svenskfödda. De har helt enkelt inte gått i den svenska skolan i nio år och därmed inte haft den tid på sig, som krävs för att kunskaperna ska hinna tas till vara och bearbetas, för att se sammanhang och kunna utnyttjas till fullo. De utlandsfödda elever som genomgår alla nio åren i grunskolan torde däremot ha en aning bättre förutsättningar, än de som flyttar hit senare i livet.

Stockhom Marathon 2010

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag och sambon var ner till Stockholm i helgen. Där var det trevligt försommar väder och tjo och glam. Vid 14-tiden på lördagen spred sig en mycket förtätad stämning över området runt Östermalms IP och Stockholms Stadion. Spänningen var olidlig och luften dallrade av helikopter- propellrar. Motorcykelpoliser slog på blåljusen, klockbilen började sakta rulla och sen var de iväg! Stockholm Marathon 2010 hade inletts!

Efter att starten för löparna gått inleddes, det som av speakern kallades för "det traditionella anhörig- loppet" ;), dvs ett lämmeltåg av anhöriga till löparna, som snabbt, snabbt ilade ner mot Dramaten och Strandvägen, för att heja på sina nära och kära och övriga kämpar!

Var och en som ställde upp, oavsett om de kom i mål, eller ej, är en hjälte! 42 195 meter kräver en del offer längs vägen och många kämpade väl och föll de, så föll de med flaggan i topp! Sambon tog sig dock runt, precis som han brukar!

Laxsås till pasta

Av , , Bli först att kommentera 0

200g lax, färsk eller fryst

300 g broccoli

1/2 gul lök

2 dl matlagningsgrädde, 10%

1 msk rapsolja

salt och peppar

Hacka löken och broccolin. Dela laxen i små bitar. Värm oljan i en stekpanna. Fräs löken och laxen. Lägg i broccolibitarna. När allt har fräst en stund, häll i matlagningsgrädden. Salta och peppra. Låt allt puttra tills pastan är färdigkokt (i det här fallet fullkorns- tagliatelle). Servera med en god sallad till. Smaklig måltid!