Dyster statistik!

Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar dyster våldtäktsstatistik. Den visar att Västerbotten har landets lägsta andel av anmälda våldtäkter som går till åtal. Siffrorna visar att 90% av de anmälda våldtäkterna inte leder till åtal, genomsnittet för hela landet är 80%, högsta siffran har Sörmland: där leder drygt hälften av alla anmälningar till åtal.

Varför är det så här? Kan det vara så att det finns ett stort antal ”överanmälningar” i Västerbotten, jämfört med i andra län i landet?

En anmälan om våldtäkt kan ju föregås av många olika scenarier. Det kan finnas människor som försöker hämnas på andra genom att göra en anmälan, man försöker helt enkelt sätta dit någon för något den inte har gjort. En annan orsak kan vara att människor, som har sex med varandra, har oklara överenskommelser om vad som är OK/ inte OK för dem. Det kan också vara så att många känner ånger, eller skam, över vad som hänt och inte känner sig bekväma med det som hänt. Några kanske också har svårt att definiera vad som är en våldtäkt.

Statistiken talar dock emot att någon större frekvens av överanmälningar skulle förekomma. Det sprider sig snabbt att det inte är någon idé att anmäla, eftersom majoriteten av alla anmälningar läggs ned. Om de, mot förmodan, skulle nå fram till åtal blir det allt vanligare att den åtalade bedöms oskyldig, eller får ett väldigt kort straff. Dessutom visar en annan undersökning som nyligen presenterades att det finns ett stort mörkertal av våldtäkter och sexuella övergrepp, framför allt bland unga, som aldrig anmäls.

Kan det även finnas en lokal samhällskultur som gör att anmälan om våldtäkt inte leder till åtal? Denna teori tror jag, personligen, inte så mycket på. Varför skulle utredarna/ poliskåren i Västerbotten göra ett sämre jobb än sina kollegor i grannlänen?

En annan orsak skulle kunna vara att en stor andel av de som gör anmälan tar tillbaka sin anmälan, av olika orsaker. Kanske de inte orkar med att driva hela processen fram till åtal? Eller hotas tills de tar tillbaka anmälan?

Ytterligare en anledning skulle kunna vara att förövarna inte är straffmyndiga, dvs de är under femton år, när brottet begås.

Ja, det finns säkert fler orsaker, men en sak är säker: det är en dyster läsning!

2 kommentarer

  1. Anders

    De som haft inbrott i sin bostad brukar berätta hur kränkta de känner sig över att en främmande människa varit och rotat i deras hus. Att bli våldtagen måste vara tusen gånger värre än att råka ut för inbrott. Då tycker man också att polisen borde ta den typen av brott på större allvar.

    Men som du skriver, orsakssambandet är förmodligen komplext. Det gör dock inte statistiken till en mindre dyster läsning, utan man måste ta reda på varför den ser ut som den gör så att de som blivit utsatta för övergrepp får bättre hjälp.

    • Maria Hansson (inläggsförfattare)

      Kanske borde man också försöka göra något för att fler ska våga/orka/vilja anmäla och därigenom få mörkertalet att minska. Det är väl ändå faan, att människor ska bli utsatta för såna här saker och sen inte ha någon att vända sig till…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.