Reinfeldt har inte egen majoritet!

Fördelen med SCB-mätningen och dess trovärdighet är att den är så omfattande och att den därmed har extra tyngd som ett mått på den politiska opinionen just nu. Och visst ger det råg i ryggen för Socialdemokratin när SCB, med sin långa erfarenhet som opinionsmätare redovisar sina siffror.

Nu handlar politik förvisso inte bara om opinionsmätningar, men för Kristdemokraterna och Centern är opinionsläget allt annat än komfortabelt och så har det varit en längre tid, vilket begränsar Reinfeldts manöverutrymme och som därmed kan begränsas ytterligare.

Ibland verkar det som om Fredrik Reinfeldt anser att den borgerliga regeringen har egen majoritet i riksdagen och därför kan agera lite som den vill. Förvåningen tycks nämligen vara stor när Reinfeldts cirklar rubbas när den av honom ledda minoritetsregeringen får däng i viktiga riksdagsvoteringar.

För Reinfeldt är det bara att acceptera att han inte har egen riksdagsmajoritet. Detta nu hur smärtsamt det nu än kan vara att inse detta faktum för Fredrik Reinfeldt. Dessutom får han dras med att två av partierna i den borgerliga alliansregeringen befinner sig, som i Kristdemokraternas fall under eller som för Centern farligt nära riksdagsspärren.

Men tveklöst hopar sig problemen för regeringen, en minoritetsregering som jobbar på som den vore i majoritet inger knappast förtroende.

Den 3 december 2012 genomförde de fem pensionärsorganisationerna en landsomfattande kampanjdag mot det ojämlika skattetrycket, som innebär att pensionärerna i Sverige tvingas betala mer i skatt än de som jobbar.

En pensionär betalar idag 548 kronor mer i skatt per månad än en löntagare, om de båda har en inkomst på 20 000 kronor i månaden. Och Sverige är det enda land som har en sådan beskattning av det stora pensionärskollektivet, som utgör 20 procent av landets befolkning.

Lika skatt vid lika inkomst är den princip som sedan flera årtionden tillbaka varit gällande i Sverige. Trots detta har alliansregeringen under sin tid vid makten infört en lägre beskattning för dem som arbetar än för landets pensionärer.

De fyra borgerliga partierna har just nu svårt att övertyga om sin regeringsduglighet. Egentligen inte så förvånande. Det handlar om jobben och jobben och det är inte till alla delar regeringens starka sida. Fredrik Reinfeldt och hans koalition har inte klarat av att styra Sverige.

Tills vidare får de förlita sig på Sverigedemokraternas ynnest, ett avgrundsparti som i de flesta frågor i alla fall hittills röstat med Reinfeldt och hans moderatregering.

I vart fall artar sig valet 2014 till en riktig rysare, dels beroende på att Socialdemokraterna så snabbt byggt upp ett nytt självförtroende, dels på att högeralliansen inte klarar jobben för dem som står längst från arbetsmarknaden och att utanförskapet hos allt fler nyfattiga både unga och gamla växer.

Alla orättvisor som skapats under det borgerliga styret får återställas efter 2014!

Att vi behöver göra en kraftsamling inför det kommande valet står utom allt tvivel så jag hoppas verkligen att ni engagerar er.

Källa: Saxat från dagspressen och annan media, Av Tore G

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.