Damberg röstade

Av , , Bli först att kommentera 0

Det var trångt i Folkets Hus i dag när jag var och la min röst i de tre valen.
En av dem som samtidigt var där och röstade var socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg. Han passade på att rösta så att han inte får förhinder på söndagen berättade han.
Damberg var nöjd med valrörelsen och tycker att det verkar vara bra stämning inför valet i Umeå.

IMG_4386.JPG

Bli först att kommentera

Skolval pågår

Av , , Bli först att kommentera 0

Antalet högstadie- och gymnasieskolor som arrangerar skolval är i år rekordmånga. Fler än 1800 skolor har anmält sig till skolvalet. Idag röstar Dragonskolans elever. Idag och i morgon röstar Midgårdsskolans elever. Det är i hela landet 560 000 elever som har möjlighet att rösta i skolvalet. Valresultatet sammanställts nationellt och presenteras under valnatten den 14 september. En del skolor väljer att före valdagen redovisa sina egna valresultat.

Nya lokaler pΠDragonskolan

 

Skolval 2014 är ett samarbete mellan Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet. De organiserar skovlalet på uppdrag av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen). Valmyndigheten är Skolverket samarbetspartners.

 

 

 

 

Bli först att kommentera
Lennart till riksdagen

Holmlund behöver 3601 personröster

Av , , Bli först att kommentera 5

 

En bild dök upp på mitt Facebook-flöde. Tydligen är det en del Västerbottningar som vill se Umeås avgående kommunalråd Lennart Holmlund i riksdagen och uppmanar väljarna att sätta ett kryss framför hans namn på valsedeln.

Efter en snabb uträkning krävs det, i fall Socialdemokraterna får samma antal röster som i fjol, att Lennart Holmlund får minst 3601 personröster för att ta en plats i riksdagen.

För att bli vald med personröster krävs det, förutom att partiet får minst ett mandat i riksdagen som kandidaten tar i anspråk att minst fem procent av väljarna kryssar personen.

Lennart Holmlund återfinns längst ned på Socialdemokraternas riksdagslista.

Bli först att kommentera

Debatt i Umeå om landstingspolitik

Av , , Bli först att kommentera 0

Nästa torsdag, den 11 september, genomförs en lunchdebatt i Umeå om landstingspolitiken.

Förutom de sju partierna som redan nu sitter i landstingsfullmäktige ska även Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna delta i debatten.

Det är Umestudenters debattklubb som står som arrangörer av debatten som genomförs i Aula Nordica mellan klockan 12.10 och 15.00.

De som vill kan redan nu ställa sina frågor till politikerna genom att skicka mail till umestudentersdebattklubb@gmail.com

Dagen innan håller statsvetaren Magnus Blomgren en lunchföreläsning om Sveriges landsting. Detta sker i Betula mellan klockan 12.10 och 12.50.

 

Bli först att kommentera

Fler har redan röstat

Av , , Bli först att kommentera 0

Förtidsröstningen har på allvar kommit i gång i Västerbotten. Det är omkring 14 000 personer som redan har röstat, vilket är 400 fler än motsvarande tid före valet år 2010. Antalet registrerade förtidsröstare är fler än år 2010 i nästan alla kommuner, dock inte i länets största kommun Umeå. I Umeå hade på onsdagen 4 875 personer förtidsröstat, jämfört med 5457 år 2010. Valmyndigheten påpekar att siffrorna kan vara påverkade av en eftersläpning i rösträknandet.
I hela landet har omkring 580 000 personer förtidsröstat, jämfört med 614 000 vid motsvarande tid år 2010.

Här finns valmyndighetens statistik över förtidsröstning i Västerbotten.

Bli först att kommentera

Rönnlund och Bäcklund debatterar

Av , , Bli först att kommentera 0

I dag blir det debatt på gågatan mellan Lyckseles kommunalråd Lilly Bäcklund (S) och oppositionsrådet Christer Rönnlund (M).
Moderator är Ola Nordebo, politisk chefredaktör VK. Debatten drar igång klockan 16.30.

Bli först att kommentera
Skärmklipp

Avhopp inom Fi

Av , , Bli först att kommentera 1

Florence Sisask som toppar Feministiskt initiativs valsedel för kommunalvalet i Umeå har hoppat av.

- Jag meddelade tidigt att jag av personliga skäl slutar med politiken. Tyvärr hann valsedlarna tryckas, säger Florence Sisask, 48 år och universitetsadjunkt.

Istället får Lykke Brodin, 23-årig student från Umeå chans att bli partiets förstanamn, även om hon på valsedeln står som tvåa. I valet går det nämligen bra att använda de ”felaktiga” valsedlarna. Om man inte vill stödja någon speciell kandidat och sätta ett kryss på valsedeln så räknas ändå rösten. Det är bara kryssen för Florence Sisask som inte räknas när personvalet ska sammanställas.

Bli först att kommentera

Vårdfrågan i fokus

Av , , Bli först att kommentera 0

a1111
På måndag anordnar Socialdemokraterna i Lycksele en diskussionskväll
med fokus på länets hälso- och sjukvård. På plats finns
landstingspolitikerna Karin Lundström, Marita Fransson och Kenneth
Andersson. Moderator är Harry Häggström.
Arrangemanget drar igång klockan 18.00 på Medborgarhuset.

/Jessica Tjällman

Bli först att kommentera

Adaktusson till Lycksele

Av , , Bli först att kommentera 1

I dag, fredag, besöker KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson Lycksele.
Han talar på torget från klockan 12.15. Därefter finns Adaktusson på
plats i Kristdemokraternas valstuga på gågatan.

aaa1

/Jessica Tjällman

 

Bli först att kommentera
Elisabeth_Björnsdotter_Rahm3_me7e53a5k1455b48aea6km7fff

Elisabeths skyltar vandaliserade

Av , , Bli först att kommentera 1

Det är inte bara politiska företrädare i Umeå som blivit utsatta för skadegörelse. Nu har även Lyckseles Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) fått några valaffischer förstörda . På Facebook skriver hon så här om händelsen: ”Vad är det för demokratiskt samhälle när mina skyltar är nedsparkade och kastade ägg på. Av någon anledning så sitter (S) skyltar kvar”.

Bli först att kommentera