Ickevinster ställs mot kvalitetskrav

RÄCKA UPP HANDEN

Friskolornas riksförbund uttrycker oro för att Miljöpartiets och Vänsterpartiets krav på att inte tillåta vinster i välfärden skapar osäkerhet för 160 000 elever som går friskolor.

– 160 000 elever i aktiebolagsdrivna skolor står efter Miljöpartiets beslut inför en osäker framtid. Om inga aktörer med vinstsyfte ska få driva skola kommer valfriheten och mångfalden att minska drastiskt, säger Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Här kan ni läsa den skrivelse där Friskolornas riksförbund kommenterar Miljöpartiets inriktning i frågan:

http://www.friskola.se/pressrum/pressmeddelanden/miljopartiet-ger-oklart-besked-om-friskolor

Moderater har kritiserat parollerna mot vinster i välfärden för att de förflyttar fokus från krav på kvalitet till driftsform. Moderaterna Marta Obminiska och Therez Olsson skriver i en debattartikel i Uppsala nya tidning att: ”Driftsform kan aldrig få vara viktigare än den kvalitet som en skola har…..  Miljöpartiets politik lämnar kvalitet och resultat till att bli bisaker.”

Läs hela debattartikeln på:

http://unt.se/asikt/debatt/kvalitet-viktigare-an-driftsform-3189075.aspx

Miljöpartiet tror tvärtom att förbudet mot vinster i välfärden leder till god kvalitet. Partiet skrev i en riksdagsmotions år 2013. ”God kvalitet kräver långsiktigt ägande, kontinuitet, överblickbara enheter, förutsättningar för anställda att göra ett bra jobb och god personaltäthet. Vår utgångspunkt är att behoven i skola, vård och omsorg gör att det inte finns utrymme för vinstutdelning av skattemedel till aktieägarna om verksamheten utförs av ett bolag.”

Här kan du läsa hela motionen:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Vinst-i-valfarden_H102Fi283/?text=true

En kommentar

  1. LenaAndersson

    Ni vinklar, Mp har givetvis också kvalitetskrav på alla skolor! Kommunerna kan enkelt och kostnadsfritt ta över verksamheten i dessa vinstgiriga skolor ifall de vägrar återinvesteras allt eventuellt överskott/”vinst” i skolverksamheten eftersom det ju ändå är kommunerna som fullt ut skattefinansierar dessa privata vinstgiriga skolor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.