Veronica Berggren, Liberalerna

Liberalerna samarbetar inte med Sverigedemokraterna

I måndags kväll bildades ett nytt kommunstyre i Hässleholms kommun. Delar av den liberala gruppen i kommunfullmäktige röstade för att låta Sverigedemokraterna ta framträdande roller i kommunens styre. Detta är allvarligt för oss liberaler i Nordmaling, i Västerbotten och resten av Sverige. Varför är det då så otänkbart för Liberalerna att samarbeta med, eller aktivt söka stöd från SD?

Svaret är enkelt. Vi liberaler tror att varje individ vet bäst hur den egna tillvaron ska levas och politikens roll är att skapa förutsättningarna som gör detta möjligt. Vi utgår från att människor är kapabla att ta ansvar för sig själva och sin försörjning. Vi tar också ett gemensamt ansvar för varandra. Det sociala skyddsnätet ska fånga den som faller men inte snärja den som kan stå själv. Genom tiderna har vi tagit strid för religionsfrihet, allmän rösträtt, för sexuell frihet, jämställdhet och valfrihet och mot nazism och kommunism för att ta några exempel.

Människors kraft växer när vi samarbetar, när vi möts över gränser och får nya idéer av varandra. Handel, resor, internet, EU och passgemenskap – allt detta stärker Sverige. Tillväxt och teknikutveckling ändrar vår värld varje dag och vi vill underlätta den resan. En liberal kärnfråga är skolan och alla barns rätt till en kunskapsresa, från förskola till doktorsavhandling. Hos oss liberaler finns lugn och en ideologiskt förankrad stabilitet där vi inte gör eftergifter för hot, propaganda, alternativa fakta eller skräckbilder. I en tid när mycket förändras och där många upplever förändring som något jobbigt och oroande står vi för både framtidstro och förnuft. I Jimmie Åkessons Sverige ses detta däremot som ett hot. Jimmie Åkesson framhåller ofta hur SD är fiende till liberalismen och det är också den enda punkten vi liberaler är överens om med honom och med SD. Vi liberaler står i diametral motsats till hur SD ser på människan och hur vårt samhälle ska byggas.

Vi ser problemen, både de krig och fasor som människor flyr från och den arbetslöshet, trångboddhet och otrygghet som finns i delar av vårt land. Men vi kan inte och får inte svara med att skärma av oss, bygga murar och säga nej till allt som innebär att stödja våra medmänniskor enbart på basis av att de inte ser ut som vi gör, talar ett annat språk eller kommer någon annanstans ifrån. Liberaler tror på människans möjligheter att hitta nya lösningar som skapar utveckling och framsteg. Liberalismen har alltid gått hand i hand med upplysning och vetenskap. Vi tror inte att allt var bättre förr. Vi vet att vi kan göra det ännu bättre i morgon.

Frihet måste försvaras. Därför ska inte Liberalerna samarbeta med Sverigedemokraterna. Inte i riksdagen. Inte i Nordmalings kommun.

Låt oss vara tydliga. Liberalerna i Nordmaling samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Veronica Berggren (L)

Maria Lundqvist-Brömster (L)

Christer Bäckman (L)

Jörgen Forsgren (L)

 

Liberalerna Nordmalingsbygden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>