Veronica Berggren, Liberalerna

Klok liberal Christer, skribent från Skåne

Med anledning av de diskussioner som förs i landet när det gäller Liberalerna får vi många inspel från kloka medlemmar. Här nedan finns ett klipp-och-klistrat inlägg med tankar från vår riksdagsledamot från Skåne, som han bland annat delat på sin Facebook-sida för ökad kunskapsspridning.

Åter igen, om någon nu skulle få för sig att tvivla, så – tänk om!

Vad är det egentligen som gör att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna utnämner liberalismen till sin huvudfiende? Det är kanske den viktigaste frågan dagens liberaler måste ställa sig.

Jag tror inte att det räcker att kalla SD för rasister med rötter i nazismen. Jag tror inte heller det är rimligt att förvänta sig att SD ska ge passivt stöd när alliansen vill fälla dumma förslag från de rödgröna eller tro att de utan motkrav ska ge stöd åt en borgerlig minoritetsregim oavsett vilken politisk församling det gäller.

SD:s historia visar nämligen att de äger förmåga att tänka långsiktigt strategiskt och att de i nuet är skickliga taktiker – nationellt och lokalt. Det är därför de ibland avstår makt på kort sikt för att på lång sikt vinna större framgångar.

Anledningen till att liberalismen är SD:s huvudfiender är djupt ideologisk. SD är ett socialkonservativt parti med nationen som grund. Liberalismen är en individualistisk ideologi med individen som grund.

Liberaler prioriterar individens frihet. Det är därför liberalt sinnade människor i alla tider funderat över vilka lagar, regler, maktkoncentrationer och fördomar som begränsar individens frihet. Liberalers instinkt är att stärka individen på kollektivets bekostnad.

Det innebär inte att vi blundar för att människor också behöver se sammanhang och känna tillhörighet. Men vår slutsats är att man ska motarbeta strukturer som kväver individen och istället sträva efter att individen själv ska få avgöra vilka kollektiv man vill tillhöra.

De socialkonservativa nationalisterna utgår från motsatsen. Jimmie Åkesson skriver i sin debattbok Satis Politico ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss.” Det han menar är de liberala framgångar som inneburit globalisering, personers rörlighet, klassresor, hbt-rättigheter, jämställdhet etc.

Det är därför liberalers huvuduppgift är att långsiktigt och strategiskt motarbeta Sverigedemokraterna. Att underskatta deras långsiktiga strategiska förmåga är sannolikt det mest avgörande misstag vår tids aktiva liberaler kan göra sig skyldiga till.

/ Christer Nylander, vice ordförande i utbildningsutskottet, gruppledare Liberalerna

Om några veckor träffas ett stort antal liberaler för Liberalt riksmöte. Partiet har sedan valet 2014 gjort ett ordentligt förnyelsearbete med en genomgång av samtlig politik. Liberalerna – inte bara en ny logga. Nu med nya och återanvända, förbättrade och moderna idéer för ett bättre samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>