Meritokrati och boktips för moderna män och kvinnor

Boktips

duktigaflickorsrevansch

I början av februari kom den efterlängtade boken ‘Duktiga flickors revansch’ av Birgitta Ohlsson. Boken lämpar sig väl för såväl egen läsning som för läsning i bokcirkelform. För kvinnor, för män, för kvinnor och män. Min förhoppning är att många läser den och att den öppnar upp för många bra diskussioner, utan att fastna i förutfattade meningar åt det ena eller andra hållet.

På ett trevligt och lättläst sätt skriver hon utifrån sitt eget liv parallellt med en berättelse om hur kvinnor fått (eller tagit) plats i samhället. I en del berättar hon om hur duktiga flickor sitter uppe om nätter för att plugga, för att nå sina mål, indirekt; för att försöka skapa förutsättningar till ett bra liv genom att utbilda sig för att sedan kunna söka ett jobb med en lite högre lön. När jag läst boken tänker jag på detta. Det kanske ter sig som en självklarhet, men det känns ibland som att det måste betonas. Ingen får något servererat när det gäller studier. Det är timmar som prioriterats från andra områden i livet. Att lära sig saker är inte ‘bara’.

Bokens ton är lättsam, men mellan raderna förstår jag att det inte alltid varit eller är en dans på rosor. Igenkänningen är stor. Jag tänker på det jag hörde om att ‘kvinnor stöttar kvinnor som stöttar män’. Och, ‘män är som korkar, de flyter alltid upp’. Det kanske låter kaxigt och rent av otrevligt, och huruvida detta är med sanning överensstämmande låter jag andra kvinnor avgöra. Internationella kvinnodagen känns som rätt dag att sticka ut hakan lite. Det var för övrigt en man, herr Messing, som sa detta vid en kurs anordnad av Sveriges kommuner och landsting - om att leda och styra för jämställdhet. Han delade även med sig det där om att fisken är sist om att upptäcka att den befinner sig i oceanen, typ att vissa män lever omedvetna om att samhället under en lång period, och i mångt och mycket fortfarande, baserats på männen som norm. Sedan fick vi gå the privilege walk. Det var också lärorikt.

När jag läste boken kom jag även att tänka på det här med att kvinnor faktiskt inte alltid måste vara allas ”go-to-person”. Kvinnor måste inte alltid vara tillgängliga för allt och alla. För mig var boken en välbehövlig pepp. Många som läst den har redan kallat den ”årets bok”.  Tips! (finns även inläst)

Birgittas 10

1. Du ska kräva meritokrati

meritokrati

2. Du ska inte låta din bakgrund avgöra din framtid

veckotidning

3. Du ska inte curla karlarna

beyonce

4. Du ska inte känna skuld

lib2

5. Du ska avslöja småpåvarna

flamingas (2)

6. Du ska välja den rätte/ rätta med omsorg

560169_10152824335165987_5754368296714281533_n

7. Du ska inse att cash is Queen

libegnapengar

8. Du ska säga ja till makt

jatillmakt

9. Du ska vara snäll, men inte dumsnäll

birgitta

10. Du ska följa din kanariefågel

gronfinkgotegustafsson

(Grönfink, foto: Göte Gustafsson)

 10budord

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>