Veronica Berggren, Liberalerna, Nordmaling

Smeta inte ditt kladd på mitt parti !

Idag tittade jag på riksdagens live-sändning i samband med vår-budgeten. Jag kom in i sändningen strax innan en vänsterpartistisk ledamot i debatten mot vår ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson körde ett osmakligt angrepp mot tredje, fjärde och femte person som på något sätt skulle ha anknytning till personer med politikeruppdrag i partiet. Persson bemötte sakfrågan tydligt och upprepade partiets ståndpunkt i frågan och visade även vad han tyckte om den sortens retorik genom att uttala orden i rubriken ovan.

  • Politik och makt

Vad är det som driver en politiker på riksdagsnivå? Hur ser riksdagslivet ut, från insidan?  För att närma mig denna miljö har jag läst Christer Nylanders bok ”Maktens offer”. Boken är ”en politisk spänningsroman om svartsjuka, maktbegär och religiös fanatism. Fiender finns överallt och ingen vet vem man kan lita på, vare sig inom det politiska livet eller i det privata” och tar sin utgångspunkt från tiden precis innan resultatet från riksdagsvalet 2014. Boken är utgiven 2012.

Jag har tagit ut de delar som har med den politiska miljön att göra, såsom den beskrivs i bokens handling. Boken innehåller så mycket mer än bara detta, så vill ni läsa en intressant fiktiv berättelse rekommenderar jag boken varmt.

maktensoffer

Med i historien finns exempel på människor som kämpar för det de tror på. Ett frihetsparti ”som arbetar för att finnas till för dem som lever i ofrihet, oavsett om den ofriheten beror på funktionsnedsättning, dålig ekonomi, religion eller en man som slår”.

”-Vi tror inte på tricks och utspel. Vi tror på vår politik”, replikerar Oscar Schiller, framträdande politiker i Frihetspartiet.

  • Vad politiken gör med människor som ger sig in i den?

Boken handlar om det politiska intrigspelet, patriarkala ledaregenskaper och politiker med intränade dramatiska toner med väl inövade pauser. Människor som drivs av en längtan av att vara i centrum för absolut uppmärksamhet med inövad stadig blick rakt in i en kamera. 

Vi möter tankar om solidaritet i vårt land, avsky mot orättvisor och diskriminering, könsmaktsordningar, könsroller och diskussioner om patriarkat. En berättelse om en valrörelse där fokus ligger på att vara valvinnande karismatisk och att tala in i hjärtan. Bland politikerna finns det även tillrättalagda yttren och människor som arbetar för att hejda andras valframgång, sätta krokben i en tid där media söker efter konflikter.

I historien kopplas världen utanför maktens korridorer ihop med de politiska besluten. Vanliga människor som utanför vistelserna kring området vid riksdagshus och regeringskansli längtar hem till ursprunget där man vilar och hämtar kraft. Mitt bland ordtagning och snabba replikskiften i debatter finns också barnlängtan, sorg och glädje över att få fler personkryss än partiledaren. Gemensamma livsupplevelser är vad som förenar människorna och mitt i den politiska miljön med ryggdunkanden, kampsång och one-liners finns kärlek, vänskap och umgänge över partigränserna.

Människors vardag blandas i den intensiva valperioden med taktikspel, psykningar, lögner och ett ofördelaktigt prat om konkurrenter.  Människor ”mest intresserade av egna förmåner”, ledare som väljer ut människor för nyckelpositioner för ”ett lag under kontroll”. Att vanemässigt sätta sig på samma plats, ett legitimt vardagsdrickande och hur nya partier trasas samman av sin strävan efter makt. Att väcka missnöjesförklaring mot ledningen. Att markera intolerans och att ta semester på partiets bekostnad.  

Politiska ledare som strategiskt väljer ut människor som inte gör bort sig, som är kunniga och lojala men inte blir för populära. Noga avvägningar mellan kompetens och risk för att personen ska bli för populär och göra anspråk på större ansvar och mer makt. Behovet att matcha fram möjliga efterträdare, partiledaraspiranter och rollfördela för att göra distrikt och eventuella fackföreningar nöjda. Att välja gruppdeltagare som röstar rätt samtidigt som man har en känsla av inflytande.

”Att kunna det politiska spelet ställs mot att komma med goda faktakunskaper, goda valresultat i personalval och ha retorisk skicklighet”.

Partiinterna fajter där man använder partivänners svagheter, baktalande och ryktesspridning när ”välslipade knivar far genom partiorganisationen”. Att fälla en partiledare, att kasta fläskben och innebörden av en gemensam yttre fiende för gruppsammanhörighet. Boken innehåller också andra intressanta delar:

”Det var förvisso söndag. Men makten vilar aldrig”.

Almedalen.

Bastupolitik. Besvärliga skåningar.

”Hela det politiska systemet hade rekryteringsproblem. För få ville ge sig in i den politiska hetluften och utsätta sig för den tuffa granskningen utan att få särskilt mycket tack från samhället, och därför var det inte heller de 349 klokaste som samlats för att avgöra Sveriges framtid”.

CIA. Cynism.

Diplomatiska konflikter. Disciplinära åtgärder.

Falangstrid. Fred- och konfliktstudier. Fylleskandaler. Förhandling. Förankring. Förbud.

”Riksdagen är den enda platsen där man kan dricka på arbetstid. Vi har ju för böveln alltid arbetstid”

”Jag skulle gissa att det är något större risk att fastna i alkoholen än för andra yrkesgrupper”.

Gammeldags förhandlingsknep. Garderobslik. Gemenskap. Granskning. Gratis mat och vin.

Hederskodex. Homo politicus.

Infiltration. Internationell solidaritet i praktiken. Interna missnöjesvågor.

” Vi måste ha koll på hans fortkörningsböter, gamla besvikna älskarinnor. Be städerskorna kolla i papperskorgar, kolla om det finns spännande fotografier. Knacka på hos grannar, gör studiebesk i fotbollsklubbar han kan ha varit med i, rota i deklarationer. Rubbet”.

Kampsång. Kompromisser. Konspirationstankar. Krisberedskap. Kristendomens kärleksbudskap.

Medieutrymme. Medlemsvård. Mobbing.

” Det som räknades först som sist var att man hade en tung partiveteran, ett tungt partidistrikt eller ett tungt fackförbund bakom sig och att säga rätt sak i rätt öra”.

Nätverk.

Opinionsundersökningar. Oppositionsarbete. Otrohetsaffärer

” Jag dristar mig att anföra att fru X inte hade mandat att förhandla bort kravet på en rejäl skattereform och borttagandet av värnskatten. Inte mitt mandat i alla fall”.

Parlamentariska utredningar.  Partigrupp. Partipiska. Politisk parhäst. Porrsurferi.

”En del har varit stora kändisar hemma i sina kommuner. En del är gamla kommunalråd eller landstingsråd. De var gammelgäddor på hemmaplan, men här är de bara vanliga plattfiskar!”

Reformprogram. Regeringsalternativ.

Sakpolitik. Slöjdebatt. Statsbudget. Statsvetare. Strategi. Stimulansbidrag. Strävan efter makt. Stödparti. Svartsjuka. Sympatisörer. Säkerhetschef. Säpo.

”Alldeles för ofta i politiken kommer personen före innehållet. Det är fel. Politikens innehåll är det viktiga”.

Taktik. Tuffa beslut. Tunnelseende.

Underrättelseverksamhet.

”Mellan politiker och journalister fanns det ett närmast osunt ömsesidigt beroende”.

Vallokalsundersökning. Valvaka.

”Hade han fyra år av straffkommenderad läsning framför sig? Kanske skulle han inte orka läsa skönlitteratur. Kommer det att påverka mitt språk? Hur jag tänker?”

I ett samtal mellan två politiker i berättelsen säger den ene till den andre:

” Det finns fem sorters riksdagsmän. De värsta är fiskmåsarna, de bara skriker och skitar ner. Fiskmåsarna springer ut till media och skriker om allt och inget. De gör ingen nytta, men de syns och det verkar vara det viktigaste. Sen kommer krokodilerna. De med stor käft och små öron. De dyker upp i alla möjliga sammanhang och har alltid en bestämd uppfattning som de anser att det är deras skyldighet att sprida, oavsett om någon vill höra eller ej. Utan krokodilerna hade sammansträdestiden lätt kunnat halveras i det här huset. Hästarna och myrorna är de som ser till att vårt statsskick håller ihop. Hästarna är de stora aktörerna. De som syns och som drar tunga lass. Myrorna kämpar på i det fördolda, ivriga, ettriga och slitstarka fördjupar de sig i detaljer som ingen annan orkar med. Vi är som en stor djurpark. (…) Den femte kategorin är albatrossen som svävar runt högt över allt jordiskt, engagerad i råd, unioner och liknande sammanslutningar (…) det blir finfina resor det! ”

Finns L4:17 på riktigt? Riksdagens bastuklubb?

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>