Veronica Berggren, Liberalerna

Enkla jobb – för unga och nyanlända som står utanför arbetsmarknaden

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson skriver i dagens Expressen om enkla jobb.

” Liberalernas förslag om lägre ingångslöner för unga och nyanlända första åren i Sverige beskylldes för att skapa ett nytt ”fattig-Sverige” och att dessa jobb inte behövs i en kunskapsekonomi a la Moder Svea. Den tiden är förbi då det behövs enkla jobb brukar det heta i retoriken.

I grund och botten handlar detta om synen på arbete. Vad ska egentligen en människa med kort utbildning och obefintlig arbetslivserfarenhet arbeta med? Är ett jobb med lägre ingångslön bättre än att vara sysslolös och gå på bidrag?”

http://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/vanstern-hycklar-om-enkla-jobb/

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  • Veronica (inläggsförfattare)

   Hej Bengt.

   På Strandholmen äldreboende har man tagit emot språkpraktikanter från SFI som hjälpt till att underhållsstäda utöver vanligt uppdrag, plocka i och ur diskmaskin, ta ihop tvätt osv. (Inom skola ser jag många jobbuppgifter som andra skulle kunna hjälpa till med, men där har man nu testat något som kallas lärarassistenter). Fylla på papper i kopieringsapparat, vattna blommor, tvätta och stryka gardiner och lite annat sådant som lärare ibland gör utöver sitt huvudsakliga uppdrag. De som inte längre studerar SFI kan istället för att övergå till socialbidrag utan motkrav slussas till socialbidrag med motkrav, där kommunen får hjälpande händer. Eftersom att jag jobbat inom SFI så vet jag att de vill bidra och jobba, men jag vet också att vägen till jobb kan vara lång då nivån för språkkunskaper är hög. Detta är tänkt som en första anställning där man sedan kanske ser att man vill vidareutbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska. Eller lärare. Eller vaktmästare.

   Vi ser också att många ungdomar inte kommer sig ut i arbete och de ungdomar jag känner tar hellre ett arbete med lägre lön, får goda vitsord från det och arbetslivserfarenhet.

   Alla kan inte leva på bidrag, men alla kan bidra med något.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>