Veronica Berggren, Liberalerna, Nordmaling

Slopa straffrabatten för unga som begår brott

Roger Haddad skriver idag den 20:e april 2017  i VLT. Se länk nederst på sidan.

Roger_Haddad

Haddad tog även upp i riksdagen idag om de satsningar som regeringen gjort och de försök som gjorts att få ut fler poliser i yttre tjänst samt huruvida dessa känns tillräckliga. Eller inte.

Länk till klipp med representant från verksamheten: polis

https://www.youtube.com/watch?v=HKNEL-M5eVo&feature=youtu.be

Haddad poängterar även att Liberalerna kommit med många förslag och att dessa kontinuerligt röstas ner, om de inte buntats ihop i Alliansens och därefter avslås. 

Sammantaget är min uppfattning att det går trögt. Svaret är ”betänkanden, utredningar, blir inget av förslagen, betas av lite undan för undan, ser att det finns behov av kompletteringar och sedan att det är onödigt med ytterligare tillkännagivanden när det är så långt framskridet”.

Det kanske inte är så konstigt att det gått inflation i ordet kriskommission, ändå? Kanske är enda sättet att gasa på arbetet. Men, på Riksdagens hemsida kan vi sedan läsa att det från dagens arbete resulterat i tre tillkännagivanden till regeringen.

Riksdagen vill ha fler former av straff för unga (JuU21)

 

Riksdagen riktade tre tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen:

  • Regeringen borde arbeta för att arbetsmetoden med sociala insatsgrupper ska användas mer än den gör i dag. Sociala insatsgrupper är en form av samverkan mellan myndigheter för att förebygga att unga fastnar i kriminalitet och utskottet anser att denna typ av samarbete i många fall har visat sig framgångsrikt.
  • Regeringen bör se över bestämmelsen om att hänsyn ska tas till unga brottslingars ålder när de har fyllt 18 år men inte 21 år. Den så kallade ungdomsrabatten borde ses över och utgångspunkten bör enligt utskottet vara att den som är myndig ska ta fullt ansvar för sina handlingar.
  • Regeringen borde arbeta för att fler olika former av straff för unga införs. Bland annat finns förslag om att införa kontaktskyldighet för unga, ungdomsövervakning, elektronisk övervakning av unga och så kallad helgsavskiljning med elektronisk fotboja.

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/unga-lagovertradare_H401JuU21

http://www.vlt.se/opinion/debatt/roger-haddad-l-slopa-straffrabatten-for-unga-som-begar-brott

Ett parti i Riksdagen vill sänka straffmyndighetsåldern till 13.

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>