Veronica Berggren, Liberalerna, Nordmaling

”Den svenska välfärden förlitar sig på att de som jobbar inte säger nej”

Fredrik Malm, Liberalerna, talade i dagens riksdag om arbetsmiljö. Han gick in på området psykisk ohälsa som ökat både i arbetsliv och samhället generellt. Han beskrev hur de ökade sjukskrivningarna främst kommit i de offentliga verksamheter bland i huvudsak kvinnor, ofta med liten beslutsbefogenhet och dåliga chefer. Han nämnde yrkesgrupperna socialsekreterare, lärare och sjuksköterskor. Välutbildade kvinnor utan relevant lön, klämda mellan krav och press från omvärld, patienter, klienter och elever. Fredrik Malm menar att ohälsan orsakats av icke grundläggande åtgärder i välfärd, tillsammans med en icke-jämställdhet.

Fredrik Malm menar även att välfärden bärs upp av kvinnor som ställer upp. Kvinnor som tar hand om flyktingkriser, stannar kvar på jobbet och kliver upp om natten om det behövs.

Fredrik_Malm

” Den svenska välfärden förlitar sig på att de som jobbar inte säger nej”.

Fredrik Malm hävdar att arbetstagarnas arbetsuppgifter i sig är orimliga och att det systematiska arbetsmiljöarbetet är oerhört viktigt men inte tillräckligt. Mer behövs göras och ett vidare perspektiv behövs gällande frågan. Han poängterar även att politikerstyrda verksamheter- kommuner och landsting, likväl som privata företag, måste bli bättre arbetsgivare och utveckla sitt chefskap.

Fredrik Malm, Liberalerna finns 1.21. 23 in i klippet

http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/arbetsmiljo-och-arbetstid_H401AU10

 

 

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>