En marche – nu tar vi den franska liberala folkrörelsen till Sverige

Cecilia Wikström skriver:

Cecilia_Wikstrom

” Nytt politiskt landskap

(…) Vi liberaler har därför all anledning att inspireras av Macrons rörelse inför nästa val. Sverigedemokraterna är nu landets näst största parti och vi riskerar – om inget nytt inträffar – att vara kvar i samma dödläge nästa höst, trots att Sverige är i behov av en rad viktiga reformer för arbetsmarknad, integration och försvar. Ändå beter vi oss ofta som om inget hänt sedan 1989.

Det är dags att vi inser att det politiska landskapet kräver annorlunda politiska prioriteringar. Liberalismen behövs lika mycket nu som den behövdes 1989, men konfliktytorna är nya och ställer högre krav på samarbete och kompromissvilja i mitten. Försvaret av EU och gränsöverskridande samarbete är det tydligaste exemplet där liberaler utgör motsatsen till SD och Le Pens Nationella Fronten.”

 

eu

”Starkt liberalt alternativ

Också i Sverige borde vi söka samförstånd för att skapa ett starkt liberalt alternativ. Polariseringen mellan höger-vänster tillhör en förgången tid. Nu står slaget mellan frihet och ofrihet, mellan öppenhet och slutenhet, mellan dem som tror på brobygge och samarbete och dem som vill bygga murar och resa hinder för människors förmåga.

Liberalismen i Europa har länge varit utmanad men vi är långt ifrån uträknade.

Cecilia Wikström (L), Europaparlamentariker

 http://www.gp.se/nyheter/debatt/nu-tar-vi-den-franska-liberala-folkr%C3%B6relsen-till-sverige-1.4265016

eu=peace

”Efter Macrons valvinst tar vi den franska liberala folkrörelsen till Sverige!”

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) gratulerar Frankrikes nye liberale president, Emmanuel Macron, till valsegern.

- Den liberala motreaktionen mot populism, nationalism och främlingsfientlighet är nu ett faktum och alla vi som tror på Europasamarbetet gläds. Med Macron som president kan det europeiska projektet nu få en verklig nystart med ett visionärt franskt ledarskap som, tillsammans med Tyskland och de andra medlemsländerna, kan genomdriva de reformer som EU så väl behöver, säger Wikström.

- Macron har med sitt liberala program spridit en optimism inför framtiden som i dag är sällsynt bland västvärldens ledare. Vi i Sverige bör inspireras av Macron, hans nya folkrörelse och hans förmåga att bekämpa populism och nationalism genom att ena liberalt sinnade medborgare från både höger och vänster. Liberalismen i Europa har länge varit utmanad men nu kan jag konstatera att vi är långt ifrån uträknade, säger Wikström.”

frihet

”Vi är i Europa 7 % av världens befolkning”. Se Cecilia Wikström i SVT, inför valet i Frankrike.

https://www.svtplay.se/klipp/13538557/franska-valet-och-eu

Cecilia

”Prästen som är utlånad i demokratins tjänst på obestämd tid”

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Pingback: Article Suedois sur EM – EM Lindéns

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>