Veronica Berggren, Liberalerna, Nordmaling

FBI

Jan Björklund och Cecilia Wikström skriver tillsammans i dagens Aftonbladet om att valet av Macron kan bli början till ett nytt EU och att detta år kan bli året då öppenhet vinner över extremism. Det är mycket som är på gång inom EU, den som följer arbetet vet att de ser över en hel del, just nu, och en tid framöver. De båda ovan nämnda skriver bland annat om Liberalernas förslag om ett utökat skydd av Europa genom ett inrättande av ett europeiskt FBI, där man vill ge polis möjlighet att röra sig över gränser.

Europol behöver byggas ut och ges operativa befogenheter. För Europol har till skillnad mot FBI i USA inte rätt att driva egna förundersökningar eller bedriva operativt arbete runt om i medlemsländerna. Idag begränsas de till att bistå de nationella polismyndigheterna med information och specialistkompetens samt underlätta samarbete mellan de nationella myndigheterna. Ett operativt Europol skulle exempelvis kunna etablera nationella enheter i medlemsländerna, med nationella poliser underställda Europols ledning i Haag i stället för Rikspolisstyrelsen. Genom att arbeta tillsammans med kollegor från andra länder, i nära samarbete med den nationella polisen, skulle de kunna stärka arbetet mot den grova organiserade brottsligheten och terrorismen, samtidigt som det skulle öppnas intressanta karriärvägar för våra poliser”. 

  • Vi liberaler kommer aldrig att svikta i vår övertygelse i att det bara är ett öppet samarbetande EU som kommer att kunna skapa säkerhet och välstånd i vår globaliserade tid.

 

  • Det europeiska samarbetet ska utvecklas – inte avvecklas.

 

frihet

Aftonbladet 8/5 2017, http://www.aftonbladet.se/debatt/a/rxXea/valet-av-macron–en-borjan-pa-ett-nytt-eu

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>