Veronica Berggren, Liberalerna

Liberala skolförslag från Anna Manell och Christer Nylander

Anna Manell, vice gruppledare Liberalerna i Uppsala och Christer Nylander, vice ordförande i utbildningsutskottet skrev den 5:e maj en debattartikel med titeln ”Var så god, Fridolin”. Se länk nedan.

loggan

Vi har en lång rad förslag och vi hoppas att regeringen lyssnar också denna gång. Det vore bra för svensk skola och Sverige. Vi föreslår bland annat:

1) Alla lärarstudenter och lärare ska ges kunskap om flerspråkig undervisning och ett språkutvecklande arbetssätt.

2) Modersmålslärarutbildning införs och behöriga modersmålslärare ska legitimeras.

3) Alla flerspråkiga barn ska ha rätt till modersmålsstöd i förskolan.

4) Nyanlända har rätt till modersmålsstöd, studiehandledning och modersmålsundervisning. Man ska ha rätt till fler lektioner i svenska och studiehandledning i övriga ämnen på modersmålet. Ett snabbspår för att rekrytera fler studiehandledare bör införas. Elever som kan lära och visa kunskaper på annat språk ska ha rätt till det för att inte tappa fart i sin inlärning.

5) Betyget F ska inte användas under de år elever definieras som nyanlända. I stället ska uteblivet betyg kompletteras med en skriftlig bedömning av elevens kunskapsutveckling i ämnet. Når eleven målen för E–A ska eleven få detta betyg.

6) Ett särskilt preparandår inrättas för nyanlända elever som siktar på att snabbt börja på gymnasieskolans teoretiska program. Elever som bedöms klara gymnasieprogram på engelska ska kunna läsa detta och samtidigt läsa in svenska på grundskolenivå.

7) Ett aktivt skolval ska införas i alla kommuner, också för nyanlända. Till de fristående skolor som väljer kötid som urvalskriterium ska man kunna ställa barn i kö tidigast ett år före förväntad skolstart. Kommunerna åläggs att administrera en gemensam kö och tillhandahålla tillgänglig information om samtliga förskolor och skolor. ”

http://www.unt.se/asikt/debatt/var-sa-god-fridolin-4637386.aspx

Länk till Liberalernas skolprogram, en produkt skapad av en Liberal förnyelsegrupp och som finns med som del att diskutera vid Liberalernas höstmöte.

https://www.liberalerna.se/wp-content/uploads/kunskap.pdf

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>