Veronica Berggren, Liberalerna, Nordmaling

Brev från Björklund från i tisdags – med uppmaning till regeringen

Kasta Reepaluutredningen i papperskorgen

 Valfriheten för föräldrar, elever och patienter, deras rätt att välja skola och vård är en av de stora frihetsreformerna som infördes på 90-talet. Idag går 340 000 elever i fristående skolor, samtidigt görs 41 miljoner besök på privata vårdcentraler varje år. Valfriheten och mångfalden är en del av den svenska moderna välfärdsstaten. Idag när Ilmar Reepalu presenterade slutbetänkandet för utredningen om företagande inom välfärdssektorn står det klart att förslagen i praktiken innebär ett stopp för valfriheten inom vård och skola. De frihetsreformer som vi liberaler infört på 90-talet riskerar nu att rullas tillbaka. Det är mycket allvarligt om det skulle bli verklighet.

Reepalus förslag innebär i praktiken vinststopp för företag inom vård och omsorg. Att det bara är tillåtet att gå med förlust kommer innebära att företag får lägga ner sin verksamhet. Det är både tillväxt- och företagsfientligt. Det är det mest långtgående förslaget i socialistisk riktning som en svensk regering har lagt sedan debatten om löntagarfonderna. Det slår undan benen för hela branscher och det är framförallt kvinnors företagande som Reepaluutredningen vill sätta stopp för.

Vi liberaler fortsätter kampen för rätten till valfrihet. Idag har jag återigen uppmanat den rödgröna regeringen att kasta förslaget i papperskorgen.

Liberala hälsningar,

Jan Björklund

3916929c-1bae-47ed-93d6-47809620095f

 

  • Ilmar Reepalu som gjort utredning är politiskt aktiv i Socialdemokraterna.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>