Veronica Berggren, Liberalerna, Nordmaling

”Vad skönt att bjuda in Alliansen och låta de politikutveckla åt er”

Citatet i rubriken är hämtad från debatten om fler steg för en effektivare plan- och bygglag och uttalades av Caroline Szyber (KD).

Brist på arbetskraft nämns som en av anledningarna till att det byggs för lite. Nu är det alltså brist på byggarbetare, brist på lärare, brist på poliser och brist på sjuksköterskor.

loggan

”Vi har gjort hemläxan och omvärderat vår politik” säger Robert Hannah i debatten med hänvisning till det mycket omfattande liberala förnyelsearbete som partiet genomfört sedan det förra valet. Vid höstens landsmöte motioneras det friskt om ytterligare framåtsyftande förslag om samhällsförbättrande åtgärder.

frihet

” Frihet är att sätta nyckeln i låset till första egna lägenheten. Idag är det för krångligt och svårt att hitta någonstans att bo. Det saknas bostäder – och marknaden fungerar dåligt. Vi vill förenkla regler och öka konkurrensen i byggsektorn”.

http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/betankande/fler-steg-for-en-effektivare-plan–och-bygglag_H401CU20

Robert Hannah redovisade en historisk beskrivning av de förslag som Alliansen tidigare lagt som nu genomförs med ny titel. Han gav även 10 tydliga förslag som skulle få igång byggandet ytterligare.

Robert_Hannah1

” Det går inte att bo i en planprocess”.

Rapport från 2015-2016, Liberalerna:

http://www.folkpartiet.se/wp-content/uploads/bostadspolitik.pdf

Beslutet i riksdagen igår:

 Kommuner som planerar att bygga nya bostäder ska kunna sköta planeringsarbetet mer effektivt. Bland annat ska kommunerna tidigt i planeringen kunna få besked från länsstyrelsen om vad staten anser om det planerade byggandet. På så vis minskar risken för att kommunerna lägger tid på planering i onödan.

Beslut som rör detaljplaner ska kunna delegeras från kommunfullmäktige till kommunstyrelse eller byggnadsnämnden. Då blir handläggningstiden kortare och kostnaden kan bli mindre.

Fler åtgärder ska undantas från kravet på bygglov i plan- och bygglagen. För privatpersoner handlar det till exempel om att bygga en balkong eller burspråk i en- och tvåbostadshus inom områden med detaljplan. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2017.

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/fler-steg-for-en-effektivare-plan–och-bygglag_H401CU20

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>