Solidaritet utan socialism!

Av , , 2 kommentarer 19

När är det viktigt att uppge partisympati eller ev partitillhörighet? Kan en person som röstar på socialdemokraterna och har förtroendeuppdrag för samma parti vara neutral och opartisk i en politiskt styrd organisation? Socialdemokraterna anser det och har tidigare kritiserat andra som ifrågasatt. Det har varit en het fråga tidigare och jag har också bloggat om det eftersom det verkade som om Socialdemokraterna anser sig ha tolkningsrätt.

Idag nåddes jag av nyheten att Åsa Åsberg i Vindeln petats från sina fackliga uppdrag eftersom hon står på kommunlistan för Kristdemokraterna. Att arbeta fackligt innebär tydligen att du måste vara socialdemokrat och är du inte socialdemokrat så ska du åtminstone inte ha några andra partisympatier.

Det är inte första gången som LO petar, men när LO pampen Karl-Petter kommer med uppenbara lögner om KD kan jag inte vara tyst: Nej, KD är inte det parti som allra mest av alla borgerliga partier vill samarbeta med SD. Vi har sagt att alliansen skulle lagt fram en gemensam budget och våga ta makten om budgeten fått majoritet. LO har visat färg och drar sig inte för att ljuga. De gjorde det i sin valfilm med lögner om Moderaterna och de gör det nu om Kristdemokraterna.

I vårt principprogram har vi solidaritet som grund och det är många kristdemokrater som arbetar fackligt. Ja, jag är själv med i facket och har arbetat fackligt tidigare, men för mig är det inte det samma som att vara socialdemokrat. Tack och lov finns det fortfarande förbund som inte är partipolitiskt bundna. Det är solidaritet med alla medlemmar- solidaritet utan socialism!

2 kommentarer
Etiketter: , , ,

Otrygghet eller svartmålning

Av , , 3 kommentarer 6

Har Umeå blivit mer otryggt eller är det en svartmålning av verkligheten? Det var en fråga som ställdes på kommunfullmäktige för drygt en vecka sedan. Hur kan en bild av verkligheten tolkas på så många sätt det är en fråga som jag ständigt ställer mig. I politiken blir frågan än vanligare eftersom viljan att få fler att dela samma uppfattning är otroligt stark. Men att dela uppfattning som sina politiska motståndare blir omöjligt eftersom det skulle kunna uppfattas som enighet och en enad front.

Det är mörka och otäcka nyheter som dominerat mediaflödet under helgen. Mina tankar har inkluderat både Ålidhem och Ersboda, två helt skilda incidenter där två personer mist sina liv. Jag känner sorg, men jag vet ingenting om vad som har hänt eller varför. På radion i morse (ej lokalradio) ställdes frågan till Tomas Bodström advokat om det blivit mer kriminalitet och fler mord i Sverige för att nyheterna dominerades av dem. Just då ringde min mobil och med handsfree i bilen stängdes radion av så jag hörde inte alla svaren eller diskussionen. Det lilla jag hörde var att om mord tillhörde vanligheterna så skulle inte media ha ett intresse av att rapportera om dem, vilket jag uppfattade som ett ganska kallt svar.

I Umeå har vi talat om sociala oroligheter och jag delar den uppfattningen att det har ökat. Det betyder inte att jag känner mig otrygg eller rädd för att vara i stan på kvällarna. (Nu var det länge sedan det var aktuellt eftersom jag bor på landet numera..) Men jag kan ändå känna en stark oro inte bara för mina barns säkerhet utan även för andras. Att förneka att kriminalitet och droger finns och är ett problem skadar betydligt mer än att ”ropa på vargen” en gång för mycket. Vi kristdemokrater menar att det behövs fler poliser och vill se 10 000 fler poliser till 2025 och med 500 fler civilanställda kan fler poliser arbeta i yttre tjänst.

Som tidigare vice ordförande i socialnämnden kan jag inte nog betona det viktiga utåtriktade brottförebyggande arbetet och samarbetet mellan socialtjänst och polis. Trygghet är viktigt och ett av Kristdemokraternas absolut viktigaste områden, men det betyder så mycket mer än bara frihet från brott. I februari i år lämnade jag in en motion (5/18) om att inrätta ett Trygghetens Hus med placering på Östra Ersboda. Om detta kan du läsa här (länk till motioner som lämnats in till fullmäktige under 2018).

 

3 kommentarer
Etiketter: , , ,

Lynniga och o(s)äkra politiker

Av , , 4 kommentarer 9

”Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta inom en politiskt styrd organisation.” Så kan det stå i en platsannons för högre tjänster inom kommunen eller i statliga myndigheter. En mening, men den är viktigare än många tror.

Anställningstrygghet är viktigt för många, att ha ett arbete där du är uppskattad och där du får utrymme för dina kunskaper efter många år på universitetet samt där du själv kan vara med och utveckla verksamheten. Inga konstigheter, jag är övertygad om att det är något som alla kan skriva under på oavsett tjänst. Men det är skillnad på arbetsgivare och när politiken blir din högsta chef är det inte säkert att arbetet blir lika lätt eller att du får ha det kvar.

Häromdagen stod det klart att Ann-Marie Begler fått sparken som generaldirektör för Försäkringskassan. Sparkad var inte ordet som användes utan omplacerad, för kan man sparka någon som har gjort sitt arbete och följt det som stått i regeringens regleringsbrev. Kostnader för assistansersättning har gått ner och sjuktalen har sjunkit vilket var exakt vad den socialdemokratiska regeringen ville uppnå. Men kritiken är hård för i slutändan har enskilda personer mycket svårt. Ska kritiken falla hårdast på den som utför arbetet eller på den som ville ha arbetet utfört? Helt klart är att Begler blev en belastning för regeringen och Annika Strandhäll (s) och då blev ”omplacering” en lösning. Tvära kast, lynniga och osäkra politiker under ett valår är en faktor som tjänstemän i politiskt styrda organisationer kan få räkna med vilket detta visar.

För drygt fem år sedan bloggade jag om relationen mellan politiker och tjänstemän, men ämnet fortsätter att vara högaktuellt än idag. Inte bara nationellt utan i högsta grad även i Umeå kommun. Här är det inte politiken som omplacerar, men förändringar görs på annat vis. Om tjänstemän och direktörer inte har en förståelse för politiska beslut och istället tar besluten som personlig kritik, då blir det jobbigt och i vissa fall ohållbart. Vi som politiker har ett ansvar för att säkerställa att besluten som fattas är väl underbyggda och vi ska lyssna till de som har kunskap och erfarenhet innan besluten tas. Det finns dock emellanåt en missuppfattning om att lyssna till skulle vara det samma som att följa.

 

Ebba ställs mot väggen..

Av , , Bli först att kommentera 8

…eller rättare sagt Calle Schulman ställer frågorna och Ebba svarar. Kom till Allstar ikväll för en kväll med politik på ett annorlunda sätt och gratis fika. Självklart kommer också jag att finnas på plats.

 

allstar

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

När är politik en privat angelägenhet?

Av , , 3 kommentarer 8

”Att kasta jästen efter degen” är att vara steget efter och ibland är det enklare att inte ens ta steget att blanda sig i något som redan pågått en tid. För den uppmärksamme så har jag inte bloggat lika frekvent som jag hade önskat. Under en månads frånvaro har det hunnit hända en hel del som blivit okommenterat av mig, men nu kan jag inte låta bli. Frågan är vad kan en fritidspolitiker arbeta med utan att uppge politisk hemvist?

Jag var bortrest när debatten var som intensivast kring den kommunala tjänsteperson som uttalade sig helt enligt sin profession, men som Moderaterna sedan ”avslöjade” som socialdemokrat. Frågan om när ska media uppge partitillhörighet på personer som de intervjuar och varför det skulle vara nödvändigt har också diskuterats flitigt. Själv tycker jag att den frågan måste avgöras från fall till fall.

Det jag har funderat på är reaktionerna hos socialdemokrater där tonläget i vissa fall har varit extremt högt och där det är tydligt att kränktheten sitter djupt. De fortsätter att tala om att det är fullständigt självklart att kommunala tjänstemän måste kunna vara socialdemokrater och har i det närmaste använt sin egen partikamrat som slagträ i debatten mot Moderaterna. Jag menar att självklart måste det vara en rättighet att få vara medlem i ett politiskt parti eller politiker också, men det är inte lika självklart för de personer som röstar på något annat parti än just S. Vid det ”röda universitetet” i Umeå känner jag flera personer som inte vill berätta att de röstar på ett alliansparti för att inte uppfattas som annorlunda eller för att det skulle kunna vara ett hinder i deras karriärer. Politisk tillhörighet blir en privat angelägenhet.

Det anses inte vara lämpligt att både vara politiker och samtidigt ha en ledande tjänstemannaroll i kommunen (eller i landstinget), dvs så länge som du inte tillhör det parti som ändå styr. Är du socialdemokrat är det inga problem, men inte alla tänker så. Jag läste att Lennart Holmlund var irriterad över att Catarina Elmsäter Svärd inte hade partibeteckning i TV häromdagen. Hon uttalade sig inte som politiker, men alla vet att hon har varit moderat och suttit som statsråd i regering. Enligt Wikipedia lämnade hon politiken helt 2014 så någon partibeteckning i TV måste anses vara helt onödig!

Debatten har varit intensiv och väckt känslor. Det måste vara första gången som kommunstyrelsens ordförande skriver en interpellation till kommunfullmäktige, men rubriken Angrepp mot tjänstepersoner kan antas ha något med frågan att göra. Interpellationen är dock återtagen och kommer inte att behandlas i fullmäktige. Skönt tycker jag.

 

 

 

Efterlyser socialrådgivning på nätet

Av , , Bli först att kommentera 5

Jösses, en månad går fort. det blir lite för långt mellan varven för mig att skriva. Sedan förra inlägget har det varit sportlov, jag har varit i Jönköping på partiets kommun och landstingsdagar, sammanträtt otaliga timmar och varit på två årsmöten. Politiskt har valtemperaturen skruvats upp ordentligt, så mycket att jag tror nästan att vissa personer drabbats av överslag när det gäller att visa hur rätt deras bild av verkligheten är och hur fel andra har. Det är många som spår att valrörelsen detta år kommer att bli smutsig, men jag menar att det tassas i smuts redan nu.

På måndag är det kommunfullmäktige och jag har idag skickat in en enkel fråga ställd till Andreas Lundgren (s) ordförande i Individ och familjenämnden. Det är inte ofta som något av allianspartierna får en motion bifallen i fullmäktige, men när det väl händer känns det bra. För fyra år sedan biföll kommunfullmäktige Alliansmotionen om att införa socialrådgivning på nätet (en hjärtefråga för mig), men efter det har vi inte sett någon förändring. Det kanske inte bara är en fråga utan mer av en efterlysning – varför har det inte införts och när är det på plats?

Frågan i sin helhet.


Umeå 2018-03-22

Till Individ och Familjenämndens ordförande
Andreas Lundgren (s)

 

Socialrådgivning på nätet

I maj 2014, för snart fyra år sedan biföll kommunfullmäktige motionen ”Inför socialrådgivning på nätet”. Syftet med motionen var att göra socialrådgivning mer tillgänglig och avdramatiserad. Förebilden var ”Soctanter på nätet” som startade redan 2007 i Malmö.  Umeå kommun har mycket att vinna på att sänka tröskeln till socialtjänsten för personer som önskar rådgivning och stöd. Socialrådgivning på nätet gör det möjligt att på ett enkelt och anonymt sätt få svar på sina frågor.

Beslutet i fullmäktige blev ”att genomföra en förstudie som utreder lämplig IT-lösning, ta fram en kostnadskalkyl samt utarbeta ett koncept som är möjligt att införliva i Mottagningsenhetens befintliga verksamhet och uppdrag.” Fyra år senare har ännu inget hänt.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

När kan vi se en mer tillgänglig socialtjänst, när införs socialrådgivning på nätet?

 

Veronica Kerr
KD

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Misskötsamhet ska inte accepteras

Av , , 4 kommentarer 10

För ett par år sedan, (snarare dryga två decennier sedan) läste jag arbetsrätt på universitetet. Det var en intressant kurs, juridik är spännande, men krångligt. Jag älskade att fundera på de problem vi ställdes inför där frågan ofta var om en person kunde bli uppsagd eller inte. Vad krävs det i Sverige för att en arbetsgivare ska kunna säga upp och vad innebar egentligen LAS?

Det var en svår kurs och jag hamnade ibland lite på kant med föreläsaren när vi diskuterade, men jag ångrar ändå inte att jag tog kursen. Det är förstås mycket som skett sedan dess både i samhället och med vår lagstiftning, men min uppfattning är ändå klar att om du missköter ditt arbete så ska du bli uppsagd eller fråntagen arbetsuppgifter. Detta verkar inte vara självklart överallt.

På äldrenämnden igår så fick vi mer information om det som har hänt på ett av våra vård och omsorgsboenden. (Se tidigare blogg.) I dagens Folkbladet går det att läsa:

På torsdagen diskuterades händelsen som en informationspunkt på äldrenämndens sammanträde. Politikerna var upprörda, inte minst i och med att avvikelserapporten är skriven av patientsamordnaren på infektionskliniken och att ingen på äldreboendet noterat missförhållandet.

– Och kvitterat att han har duschat, fast han inte fått det. Om det är på det sättet, då är det grov misskötsamhet och då är man inte lämplig att jobba inom äldreomsorgen, säger Veronica Kerr (KD), vice ordförande i äldrenämnden

Informationen vi fick var att arbetsrätten ställer till det, men min uppfattning är klar har du ljugit och struntat i att utföra ditt arbete oavsett anledning då är du absolut inte lämplig att arbeta inom äldreomsorgen. Det är inte möjligt att säga upp pga arbetsbrist, för trots allt kommer behovet av arbetskraft inom äldreomsorgen att öka kraftigt. Ett ökat behov av vårdpersonal kan INTE betyda att vi ska acceptera misskötsamhet eller personer olämpliga att arbeta med människor. Det bryter mot all rimlig logik och mot våra värdighetsgarantier, helt klart ett välfärdssvek mot våra äldre.

Trygghet och värdighet i äldreomsorgen

Av , , Bli först att kommentera 11

Alla ska kunna åldras tryggt i Umeå – det var rubriken på den debattartikel som Hans Lindberg (s) och äldrenämndens ordförande Janet Ågren (s) hade i gårdagens VK. I dagens VK, svarta rubriker: Misstänkt vanvård på äldreboende: Smuts över hela kroppen När vi får läsa om den anmälan som gjorts och som upptäcktes – inte på boendet utan på sjukhuset känns gårdagens debattartikel i det närmaste som ett hån.

Uppgiften om vilket boende mannen kom ifrån var sekretessbelagd (men inte nu längre verkar det som?), vilket betyder att inte alla personer ska eller behöva veta vilket boende det är. Det absolut viktigaste är att åtgärder tas och att frågan varför vården brustit så kapitalt? Det är viktigt med människors självbestämmande och möjlighet till inflytande i vardagen och jag själv skulle inte vilja bli tvingad att duscha bara för att någon säger till mig att nu är det dags. Men personal kan lirka och övertala och inte bara ta ett nej och säga han ville inte duscha. Är det så att om vi hoppar över duschning av en person som inte vill så hinner vi med så mycket annat på boendet att det känns som en lättnad när hon eller han säger nej? Så kan det inte få vara.

Några kommentarer till Hans och Janets artikel. Kursiverad text är från artikeln.

Varken vi eller Umeås äldre har anledning att vara nöjda förrän kommunen kan erbjuda bästa möjliga service, fritidsliv samt vård- och omsorg för sina äldre medborgare. Nej, nöjd kan de inte vara, det läser vi idag i VK.

Det är mot detta mål vi ständigt strävar. Med tiden behöver vi alla, eller någon som står oss nära, tillgång till en väl fungerande äldreomsorg. En god äldreomsorg är också en rättvisefråga; den som under ett långt liv bidragit till samhällsbygget måste kunna räkna med en trygg och värdig ålderdom. Är det endast de som bidragit till samhällsbygget som ska ha en trygg och värdig ålderdom? Om du varit sjuk och inte kunnat arbeta har du då bidragit till samhällsbygget? Är tryggheten villkorad? Så kan det inte få vara, alla människor oavsett bakgrund ska ha rätt till en trygg och värdig ålderdom för alla människor är unika. Allt annat är ett välfärdssvek!

Kristdemokraterna har länge drivit frågan om värdighetsgarantier i äldreomsorgen och länge stretade socialdemokraterna emot, men i februari 2014 antogs de lokala värdighetsgarantier i Umeå. Här kan du ta del av dem. Att inte få vård och hjälp med personlig hygien när du flyttat in på ett vårdboende är inte värdigt och det ska inte få hända.

Jag avslutar med ett mycket läsvärt inlägg av Demens Dagny som alla som arbetar inom äldreomsorg och som möter dementa människor i sitt arbete kan ha glädje av. Inlägget har stark anknytning till nyheten om misstänkt vanvård.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Feministisk regering? Jo tjena.

Av , , 6 kommentarer 17

Läste Karina Folkessons debattartikel häromdagen och lovade mig själv och andra att detta måste jag blogga om. Hur less ni än må vara på frågan om vinstbegränsningar så måste kvinnors företagande lyftas upp och vilka konsekvenser Ilmar Reepalus utredning kan få om förslagen röstas igenom.

Jag har haft flera motioner i fullmäktige om Lagen om valfrihet och även om jag alltid försvarar rätten att välja och vet att lagen stärker den enskilde så tycker jag att politiker på vänsterblocket missar vad lagen har inneburit för just kvinnor i kvinnodominerade yrken. Antalet arbetsgivare har varit begränsat till landsting eller kommun och har du inte varit nöjd med dessa så har det varit tufft. Med LOV har fler kvinnor fått möjlighet att förverkliga sina idéer genom att starta företag i den bransch som tidigare varit begränsad. Det är äldreboenden och det är hemtjänst. Det är kvinnor som arbetat som undersköterskor i kommunen, men som har sett saker de vill förändra och förbättra. De har kunnat bli chefer med makt över sin egen arbetssituation i företag som riskerar nu att behöva lägga ner.

Att arbeta som egen företagare i det offentligas tjänst har alltid varit OK när det gäller snöröjare eller byggentreprenörer, men att starta företag för att vårda äldre sker bara för att suga ut skattemedel.(!) Det är bara skurkar som startar vårdföretag (citat från fullmäktige) men byggentreprenörer ska ha extra mycket byggsubventioner för att det ska byggas fler hus. (Ja, S regeringen tillsammans med Mp har infört subventioner som med lätthet kan hamna i byggherrars fickor.)

Det talas om feminism och jämställdhet, men när det gäller företagande i det offentligas tjänst så är inte regeringen konsekvent. Den självutnämnda titeln ”feministisk regering” får sig en riktig törn i trovärdighet. Sju av tio företag i Sverige drivs av män, men i företagen inom vård och omsorg drivs mer än hälften av dem av kvinnor. Faktum är att med fler utförare inom vård och omsorg har anställda getts mer inflytande; den vårdutbildade kan välja mellan fler arbetsgivare; möjlighet till bättre löneutveckling och företagen visar betydligt lägre sjukfrånvaro än den kommunala omsorgen. Här är ett lysande exempel från Försäkringskassans hemsida som skriver om ett hemtjänst företag i Umeå.  

 

Kommunen spelar svälta räv

Av , , 2 kommentarer 13

Det blev några inlägg om förra veckans fullmäktige och vad som togs upp i debatten. Nu vill jag ta upp det som jag inte fick svar på  då eftersom tiden tog slut. Jag hade skickat in en enkel fråga ställd till Janet Ågren, Äldrenämndens ordförande som handlade om ersättningen till kommunens hemtjänstutförare. Här menar jag alla de utförare som finns i kommunen, den kommunala såväl som de övriga 19 hemtjänstföretagen.

Umeå kommun har idag Sveriges tredje lägsta ersättning till hemtjänsten och trots att kommunen och de privata utförarna ska arbeta under samma villkor gör kommunens egen hemtjänst ett miljonunderskott. Detta är inte rimligt att verksamheten får fortsätta vara så underfinansierad. Kommunens hemtjänst gör underskott, medan det är omöjligt för de privata utförarna. Tanken går till spelet ”Svälta Räv”, att ge så dåliga förutsättningar för andra att de till slut ger upp är en illa sinnad tanke, men likväl finns den där.

Nu har vi diskuterat detta flera gånger i Äldrenämnden och jag vet att det är samstämmighet om att ersättningen är låg, men jag vill ha ytterligare tryck i frågan. Vad gör socialdemokraterna och vad tänker i synnerhet det tilltänkta kommunalrådet Janet Ågren (s) göra i frågan? Nu fick Ågren (s) längre betänketid eftersom hon inte behöver svara förrän i om ett par veckor. Men det är definitivt en fråga som är väl värd att bevaka eftersom konsekvenserna av fortsatt låg ersättning kan bli mycket stora.

Frågan i sin helhet:

Dags att höja ersättningen

Umeå kommun har sedan 2010 hemtjänst enligt LOV, Lagen om valfrihet, men har erbjudit eget val i hemtjänsten ända sedan 2005. Möjligheten att kunna välja vem eller vilka som kommer hem till dig när du behöver hjälp är mycket uppskattad och både de privata utförarna samt kommunens egna hemtjänst visar goda resultat på nöjdhet i brukarundersökningarna.

I upphandlingar enligt LOV är det kvaliteten som styr och inte priset, men LOVen ska också vara konkurrensneutral vilket betyder att kommunens hemtjänst och övriga hemtjänstutförare får samma ersättning. Umeå kommun betalar idag Sveriges tredje lägsta ersättning till hemtjänstutförare och trots flera äskanden om att höja ersättningen har inget hänt. Det som händer är att företag tvingas lägga ner eftersom de inte kan gå med underskott, vilket kommunens egen hemtjänst gör. För 2017 har den kommunala hemtjänsten ett underskott på -7,3 miljoner kr. Detta kan INTE ses som konkurrensneutralt. 

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

Anser du att dagens LOV ersättning är rimlig eller anser du att den bör höjas? Om ja, när kan vi se en förändring?

 

Veronica Kerr
KD

 

2 kommentarer
Etiketter: , , ,