Årets sista kommunfullmäktige

Idag är det dags för årets sista kommunfullmäktige är. Dagordningen är relativt kort, men jag har för ovanlighetens skull två interpellationer upp för debatt. Den första ställer frågan om det finns brister i studie och yrkesvägledningen i Umeå kommun och den andra berör det planerade badhuset som ska byggas. Det är två helt olika områden, men frågor som jag tycker är viktiga för Umeå.

Du kan följa debatten på webben eller via närradion eller på plats. Mina interpellationer lyder som följande:

 

Brister i studie och yrkesvägledningen i Umeå kommun?
 
Det blir allt snårigare för elever som ska välja program till gymnasiet. Det större utbudet och valfriheten är givetvis positiv men tyvärr får många elever inte tillräcklig studie och yrkesvägledning innan valet till gymnasiet. Det har lett till att mer än var tionde elev byter program under studietiden. Många måste därför tillbringa ytterligare ett år i gymnasieskolan vilket leder till stora kostnader för kommunen varje år.
 
Ett annat problem är att många utbildar sig till arbetslöshet, utan tillräcklig information om vilka branscher där det faktiskt finns möjlighet att få jobb. Skolmarknaden utvecklas snabbt och därför blir behoven av rätt studie och yrkesvägledning bara viktigare och viktigare.
 
Med anledning av detta ställer jag följande frågor:
 
  • Samverkar för- och grundskolenämnden med gymnasieskolan när det gäller resurser för studie och yrkesvägledning, för att förhindra felval och avhopp?
  • Hur ser fördelningen av anställda studie- och yrkesvägledare ut mellan grundskola och gymnasieskola?
 
 
Veronica Kerr                                        
 Kristdemokraterna

samt interpellation nummer två…

 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.