Framtiden för kvinnohistorisk styrgrupp?

Nu börjar saker flyta upp till ytan och komma till mer allmän kännedom om vad det är som händer i styrgruppen för kvinnohistoriskt museum. Projektledaren Charlotta Gustafsson hoppar av i protest mot den starka politiska styrningen från kommunalrådet Tamara Spiric kan vi läsa i dagens VK.

Kvinnohistoriskt museum för framtidens skull var motionen som ett enat fullmäktige biföll i november 2010. Det var det första fullmäktige sammanträdet denna mandatperiod och vi var många nya ledamöter i församlingen. Lennart Holmlund biföll motionen och Tamara Spiric var den enda som yttrade sig. Ingen debatt, ingen kritik, bara tyst bifall. Motionens att sats var den att Umeå kommun arbetar för att inrätta ett kvinnohistoriskt museum. Sedan dess har mycket hänt!
 
Motionären är idag kommunalråd och ordförande i styrgruppen för kvinnohistoriskt museum. En styrgrupp som jag och Kristdemokraterna kritiserade under hösten och därefter lämnade. Det är mycket märkligt att motionären själv idag är den som ska bestämma hur museet ska utformas och var det ska vara placerat. Det är för mig ingen tveksamhet om att Tamara har en alltför stark känslomässig koppling till hur projektet ska utformas och där vänsterpartiets tolkningar har företräde.
 
”Ett kvinnohistoriskt museum för framtiden” har blivit ett projekt som svällt och museet förväntas nu få en driftskostnad på mer än 8 miljoner kronor per år. Det blir ett helt nytt museum trots att Västerbottens museum uttryckt att det skulle kunna rymmas inom deras verksamhet. En kunnig projektledare är vad styrgruppen behöver, inte ett kommunalråd som detaljstyr och skapar en orimlig arbetsmiljö för våra anställda.
Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Siw

    Tycker att det är självklart att ett museums inriktning inte ska styras genom politiker samt att ett kvinnomuseum ska rymmas inom Västerbottens museum. Folk som är intresserade av museer vill inte behöva springa runt stan för att hitta alla. Koncentrera i stället all museiverksamhet i Umeå till Västerbottens Museum. Skandal ifall ett kvinno-museum får ta plats ifrån dansarna som hade blivit lovade plats i det nya kulturvävhuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.