Kalle Anka, traditioner och jämställdhet

Gröten står på spisen och jag har precis lagt i en mandel precis som traditionen kräver, eller gör den det? Jag kokar risgrynsgröt endast en gång om året och det är på julafton. Det kräver både tid och en massa mjölk och jag vet att den kanske inte är godare än de gröttuber som finns att köpa, men det är tradition för gröt ska man äta till jul.

Jag älskar julen och försöker att bli klar tidigt med alla bestyr för att inte vara alltför stressad på julafton och det har blivit bättre med åren. Något annat som hör till traditionen är att se på Kalle Anka kl.15 för det har jag gjort varje år sedan jag var liten. Jag vet inte egentligen varför jag också tidigt började tvinga mina barn att se det tillsammans med mig trots att de inte alls var lika glada i programmet. Men det var ju en del av min lyckliga barndom så varför ska det inte vara en del av deras? Det är ju tradition och de ska föras vidare.

Det blir samma sak igen i år, men idag kanske det blir annorlunda. Hörde en intervju på radio igår med Fredrik Eklöf på företaget Gendertimer som är ett konsultföretag med inriktning på ledarutveckling och jämställdhet inom näringslivet. Detta företag har kommit fram till att i Kalle Ankas julafton medverkar 293 manliga karaktärer och ENDAST 22 kvinnliga. Nu föreslår man inte censur eller bortklippning i ett barnprogram från 50 talet vilket många gånger verkar vara en snabb lösning, men diskussionen är igång. Eklöf menar att det är bra att vi uppmärksammar ojämlikhet att det är män som har mer talartid eller syns mer än kvinnor och i synnerhet, hur framställs kvinnan?

Nu har jag inte irriterat mig på Kalle Anka tidigare eftersom jag har inte tänkt mig honom som en man utan mer som hen, men jag kanske har fel. Programmet är gammalt och det är som det är, men vad är det med TV produktionerna idag kring jul? Under de senaste två veckorna har TV visat ”Jul med Ernst”, ”Julstök med Lasse Kronér” ”Julbak med männen från dessertmästarjuryn” och det är bara de svenska programmen. Jamie Olivers bästa julrecept och Jul med James Mays är två andra program och jösses vad jag har saknat kvinnorna. Min dotter sa det samma när vi såg Dessertmästarna med en jury som består av fyra män, varför har de inte Leila bakar eller Mat TIna? Det finns kvinnor som kan, men vill de inte vara med? Eller är det mysigare för TV publiken att se män stöka runt i köket?

Kalle Anka är en timme om året och det måste vara roligt för Fredrik Eklöf att hans analys av programmet fått så stor uppmärksamhet. Jag saknar dock en större diskussion om alla de andra TV programmen som produceras idag. Nu är i alla fall dagens första ”tradition” redo, dags att duka fram gröten och väcka tonåringarna. Vi får väl se, vi kanske tar en jämställdhetsdiskussion lagom till glöggen strax före kl.15.

Till er andra önskar jag en fridfull jul, allt gott!

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Anna

    Bra skrivet och tänkvärt! Nu la de in Frosttjejen i slutet av Kalle Anka och hon hyllas har jag sett på facebook bland annat som en av de första disneytjejer som visar att kvinnor kan utan män. Annars det man kan tänka spontant på under det klassiska från kalle ankas jul i form av tjejer är askungen, snövit, lady och några råttjejer som syr och mimmi mus och kajsa anka är kanske med och sjunger julsång ute i snön? Observera mitt frågetecken, däremot har vi kalle, långben, musse, pluto, piff, puff, robin hood osv som klockrena deltagare, man behöver inte ens ett frågetecken. Och benjamin syrsa såklart. Det är kanske svårt att göra så mycket förändringar mer än spela på utrymmet med nyheterna i slutet av kalle, men däremot så är det bra att du tar upp det, och att fler kan börja ta upp det med sina barn och nämna så att de iaf ser problematiken i program från förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.