Från dagens fullmäktige

Det blev ett långt fullmäktige idag, men ändå inte lika långt som jag först hade befarat. Jag vill komma med en rättelse till mitt tidigare blogg inlägg, det var nio enkla frågor och ingenting annat. Fördelarna med enkla frågor är att det är dagsaktuella ämnen och de ska besvaras under fullmäktige, interpellationerna däremot kan ibland ta flera månader innan de besvaras om det är riktigt illa.

Den enkla frågan som jag ställde till Hans Lindberg är känslig, det har jag märkt tydligt när jag har talat med andra. Det märktes också i fullmäktige när Lindberg sa bestämt att han inte skulle kommentera det enskilda fallet samtidigt som han läste upp informationen som IT lagt ut på hemsidan. För är det något som kommunen har gjort så är det precis det, kommenterat det enskilda fallet. En FAQ kolumn som uppdateras regelbundet, ibland läggs information till, ibland tas den bort. Här kan jag bara förlita mig på de personer som berättat att de har sett förändringarna.

Egentligen kan jag nog inte kommentera debatten speciellt mycket, men det jag ville lyfta och betona är att allt får konsekvenser. Det finns inga vinnare i detta. Ett brott har begåtts, en kommuns IT system har kränkts och det är allvarliga saker. Men ärligt talat hur hanterar kommunen det? Dataintrång är allvarligt, men det verkar vara mer. Det har blivit konsekvenser för eleven och Umeå kommuns IT rykte är skamfilat. Medborgare tar kontakt med politiker för att varna och upplysa, men politikern gör inget? Här måste kommunen se över sina rutiner.

Är inte Umeå kommun intresserad av tips på förbättringar när det gäller IT-säkerhet?

Personen var tidigare dömd för ett intrång i Umeå kommuns IT-miljö. Det fanns därför ingen tillit till personen när han kontaktade kommunen. Det som nådde IT-funktionen var enbart uppgifter om ospecifika ”säkerhetsbrister” som inte gick att ta fasta på. Detta är från kommunens hemsida och meningen berör mig starkt. En tidigare dömd person kan man inte lita på? Vad är det för syn?

Här kan du se klippet från dagens kommunfullmäktige och med detta låter jag frågan vila. Jag ville ha svar och jag fick…ja se och bedöm själv.

 

http://bambuser.com/v/5390435

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pigwidgeon

    Den här frågan är större än detta enskilda ärende. Den här attityden att man inte är intresserad av någon input och förslag från allmänheten är nog mer utbredd än man vill tro eller ännu värre, inte bryr sig om.

    Känslan att många tjänstepersoner anser att de vet bäst om allt och inte behöver någon hjälp är stark. Jag har själv fått känna detta flera gånger. Man har dessutom en väldigt kort och dryg ton i sina svar, när man svarar, ibland. Jag väntar t.ex. f.n. själv på svar från felanmälan på Gator och parker angående de felbyggda busshållplatslägena på NUS. Så jag kan mycket väl föreställa mig att den här killen kände sig illa och nonchalant bemött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.