Självmord bland äldre

För ganska exakt ett år sedan skrev jag här på bloggen om vår motion om nollvision mot självmord för alla http://blogg.vk.se/veronica-kerr-kd-politiker/2016/01/12/nollvision/ Jag ville uppmärksamma att självmord är vanligare bland äldre än yngre och att Äldrenämnden skulle ges i uppdrag att genomföra en kartläggning av riskerna för självmord bland brukare av hemtjänst och boende i vård och omsorgsboenden. Det är ingen hemlighet att jag emellanåt känner stor oro för de människor som önskar plats på äldreboende, men endast hänvisas till hemtjänst. Ensamhet bryter ner människor.

Motionen ansågs besvarad i fullmäktige i september, men det var en givande debatt där jag tror att många fick upp ögonen för psykisk ohälsa hos just äldre. Det är just detta med att få andra att öppna ögonen för problem eller situationer som gör att jag inte ger upp med det politiska arbetet.

Tidigare Idag på väg till stan lyssnade jag på radion och blev mycket glatt överraskad över nyheten att man insett att det saknas forskning och kunskap om självmord bland äldre och att något måste göras. Ett större forskningsprojekt startar nu upp på Göteborgs universitet som ska granska bland annat skillnader mellan män och kvinnors självmordsbeteende bland äldre.

”Trots att äldre är en växande åldersgrupp med högre risk för självmord än yngre, finns det väldigt lite forskning om äldres självmordsbeteende, både i Sverige och internationellt, säger Margda Waern, professor i allmän psykiatri vid Göteborgs Universitet, med särskild inriktning mot suicidforskning.”

Jag vet att motionen var rätt och jag har inte släppt frågan. Jag är också glad för att ett större forskningsprojekt som detta ska också leda till ett utbildningspaket för vårdpersonal. Det är min förhoppning att det även kommer Umeå kommuns vårdpersonal till del. http://t.sr.se/2iYF3Xf

 

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>