Billigare mediciner

Dagens Nyheter trummade ut för en tid sedan att avregleringen av apoteket inneburit en försämring och att det blivit dyrare att vara sjuk. Övriga medier hakade på och socialdemokrater och vänsterpartister har hoppat av glädje för en undersökning som visar att avreglering är fel. När undersökningar och statistik bekräftar den verklighetsbild man själv vill ha så är det självklart att resultatet slukas med hull och hår.

Allt blir bra till slut, blir det inte bra ja då är det inte slut än. Detta stod skrivet på väggen på kontoret när jag jobbade som säljare för en ekonomisk förening 2005. Vi var två stycken anställda och ibland var det inte lätt, motgångar och otrevliga människor förekom och därför skrev min kollega orden som en påminnelse om att allt blir bra till slut. Jag har haft detta som motto sedan dess.

I början av 2000 talet var mina barn mycket små och vi ägde vid den tiden inte bil utan förlitade oss på andra och kollektivtrafiken. En söndag kväll fick sonen feber, ingen allvarlig sjukdom, men vi hade ingen barn alvedon hemma. Apoteket var stängt och vi hade inte möjlighet att ta oss in till sjukhusets apotek som var öppet. Jag ringde runt till de som jag kände i Holmsund med småbarn och frågade om det var någon alls som hade febernedsättande för barn hemma. Vi hade inte bott länge i Holmsund och ungängeskretsen var begränsad, men jag hade tur. Efter att ha bott i USA saknade jag verkligen tillgängligheten till receptfri medicin. Det var inte antalet valalternativ som var viktigt, utan en möjlighet till medicin överhuvudtaget på en söndag.

Förändringar tar tid och visst har jag hört kritik mot avregleringen och att ibland saknas viss medicin på apoteket. Bemötande är viktigt och hur vi upplever det beror på vilka förväntningar vi har. Jag kan inte övertyga en inbiten socialist som har en romantiserad bild av apoteksmonopolet från förr, men klart är att jag vill inte återgå till hur förmyndaraktigt staten behandlade människor och behovet av receptfria läkemedel. Innan avreglering var Sverige tillsammans med Kuba och Nordkorea de enda länderna med apoteksmonopol.

Sant är att vissa specifika produkter blivit dyrare, men alternativen där det ”kända namnet” inte är viktigast har blivit fler. Det viktigaste är vad det innehåller som paracetamol eller ibuprofen. Här har det blivit betydligt billigare. Det är nu också möjligt att köpa receptfria läkemedel på internet, bensinmackar, Konsum och ICA. Till exempel är Apotea.se otroligt mycket billigare än de övriga, men det har inte Dagens Nyheter brytt sig om att ta upp. Tillgängligheten till receptfria mediciner har blivit större, billiga alternativ har blivit fler och när jag har talat med receptförskrivande läkare om det har blivit bättre med avregleringen har deras uppfattning varit att service och bemötande från apoteket blivit så mycket bättre. Med ett monopol och en utförare behövs inte service alltid vara komplett, det finns ju ingen annan att vända sig till. Sedan har även vissa receptbelagda mediciner blivit billigare, men det var visst inte heller intressant för medias granskning.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>