Besök i verkligheten och LOV

Acko

 

Det är påsklovsvecka och även om jag själv inte direkt berörs så märks det av på flera sätt. Inga sammanträden denna vecka, tomma tysta korridorer på stadshuset och betydligt enklare att få en sittplats på bussen.

Själv passade jag på att boka in ytterligare ett verksamhetsbesök när tiden fanns och det blev än en gång ut i hemtjänsten, men i ett privat hemtjänstföretag. Först fick jag vara med ut till de äldre och det fanns tid till samtal under besöken. Media rapporterar gärna om allt som är fel och om det som brister inom hemtjänsten. Det är stressigt och jobbigt att klara besöken under utsatt tid. Samvetsstressen är enorm för personalen som känner att de inte gör tillräckligt under dagen. Detta vet jag förekommer, men det var inte alls min upplevelse av dagen.

De verksamhetschefer jag talade med menar att det ska finnas tid mellan besöken för personalen. Om personalen är stressad kommer brukaren/kunden att känna av det. Personen blir ledsen och missnöjd och byter kanske utförare. Personalen blir också missnöjd, i värsta fall sjukskriven pga stress eller säger upp sig. Det måste finnas tillräckligt med tid mellan besöken och det vet jag att vi kan bli bättre på i vår egen kommunala hemtjänst.

En annan friskfaktor är att verksamhetscheferna var närvarande. De hade sina arbetsplatser i samma hus som personalen utgick från. De var själva ute hos kunder och är alltid nåbara för personalen om något oväntat sker. Även här anser jag att kommunen har en hel del att lära. I synnerhet som vi vet att personal önskar att chefen ska vara mer närvarande.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, var tidigare i veckan ute i verkligheten och praktiserade i Vännäs kommunala hemtjänst som undersköterska. Baudin menar att när han ska påverka beslutsfattare i Stockholm ska han kunna säga att han har varit ute i verkligheten. Det är toppen att han vill vara säker på vad han talar om, men en verklighet består av flera delar och jag hoppas att han även besöker företag som arbetar i det offentligas tjänst.

Idag är jag i Skellefteå på partiutbildning för kristdemokrater från både Västerbotten och Norrbotten och fick då lyssna till vår partisekreterare Acko Ankarberg. Acko var för övrigt ansvarig utredare för direktivet om Fritt val inom äldre- och handikappomsorgen 2007. Direktivet ledde till LOV 2008:15 – lagen om valfrihetssystem.[5]

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.