S återinför Alliansens kömiljard??

Kommunstyrelseordförande Hans Lindberg (S) bloggar om landstingspolitik, (http://blogg.vk.se/hans-lindberg/2017/05/03/partientmiljard-for-minskade-koer/) men självklart utan att yttra ett ord om den kritik som det trepartistyrda landstinget i Västerbotten förtjänar. Lindberg skriver att Löfven har lovat en miljard kronor till vården för att få bukt mot de växande vårdköerna. Han menar att det är både bra och välkommet utan att komma ihåg att redan under Alliansens tid vid makten och med Göran Hägglund som socialminister infördes kömiljarden för att minska köerna något som socialdemokraterna omedelbart valde att avskaffa efter valet.

Kömiljarden belönade de landsting som nådde upp till vårdgarantin om kontakt med primärvården samma dag, besök i primärvården inom sju dagar, besök hos specialistläkare inom tre månader och behandling i specialistvården inom tre månader. Kömiljarden hade effekt och väntetiderna sjönk. Tyvärr valde Socialdemokraterna att avskaffa kömiljarden och ersätta den med en professionsmiljard (?) och här kan vi se vad det har gjort med köerna: http://www.vantetider.se/

Kanske ska vi vara storsinta och säga att sent ska syndaren vakna och det är ju bra att även en socialdemokrat kan komma till insikt om att kömiljarden hade positiv effekt på väntetiderna. Det är ju heller inte första gången som Löfven och hans regering har ändrat uppfattning, men det kan ju vara bra att bli påmind om hur det var förr. Det har dock gått en tid och en miljard räcker inte. Kristdemokraterna vill att primärvården tillförs tre miljarder kronor för det är där vård för de som behöver görs tillgänglig. Ebba Busch Thor och Emma Henriksson (ordförande i socialutskottet i riksdagen) skriver mer om trygg-vard-nara-dig/ .

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.