S lever i en annan verklighet

Tio motioner upp till behandling på kommunfullmäktige denna månad, igen. Det är bra att motioner behandlas snabbare för det är inte rimligt när motioner blir liggande i flera år. När de väl kommer upp till beslut händer det att de blir besvarade eftersom Socialdemokraterna tyckt att det var en bra idé och redan påbörjat arbetet. Det händer både i kommunen och på landstinget.

Kommunfullmäktige beslutade idag att avslå min motion om Ökad valfrihet och mångfald inom daglig verksamhet (LSS). Jag hade inte förväntat mig något annat eftersom motionen behandlades i maj i Individ och familjenämnden och där blev det avslag i enlighet med yttrande från 2 maj. Efter att det blivit reviderat. När en motion ska beredas så är det tjänstemän som bereder och skriver ett yttrande, politiken kan efter det välja att ta hänsyn till skrivningen eller förkasta. I detta fall förkastade socialdemokraterna en avgörande del.

I tjänsteskrivelsen daterad 2 maj stod det att läsa:

Daglig verksamheten i Umeå kommun anser att ett införande av LOV naturligtvis påverkar det pågående förändringsarbetet och att det innebär att man blir tvungen att tänka om kring en del aspekter.

Verksamheten ställer sig positiv till ett införande av LOV. De menar att det kan vara bra med en konkurrensutsättning eftersom det kan bidra till att öka kvaliteten och medvetenheten om vad deltagare faktiskt efterfrågar. LOV kan också bidra till en utveckling av daglig verksamhet genom att kommunen tvingas spetsa till den egna verksamheten.

Detta stycke har försvunnit från beslutsunderlaget eftersom Socialdemokraterna yrkade i arbetsutskottet på att det stycket inte skulle vara med i skrivelsen. Dessa ord passade inte in i deras verklighetsuppfattning. Men bara för att man plockar bort ord i en skrivelse betyder det inte att det har förändrat något. Min motion var rätt i tiden och jag vet att den hade stöd ute i verksamheten, men politiken ville annorlunda. Jag är övertygad om att verksamheten skulle få en chans att vidareutvecklas samt att det skulle gynna de enskilda. Kristdemokraternas utgångspunkt är att människan ska sättas framför systemet. Alla människor är olika och alla ska ha rätt till full delaktighet i samhället och jämlika villkor.

Debattnivån sjönk när vänsterpartiet talade om privata finanshajar och skurkbolag eller att privata företag ”låser in” personer från arbetsmarknaden. Lagen om valfrihet betonar kvalitet före prislapp och det är alltid kommunen som ställer kraven. Att vidareutveckla människors möjlighet att påverka sin vardag är att förbättra och en del av kommunens värdegrund – ständiga förbättringar.

Jag är inte förvånad, men jag beklagar att motionen avslogs.

 

 

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Bergis

    Det finns inga pengar till dina önskningar eftersom Reinfeldt valde att öppna Sveriges gränser för gränslös invandring. Öppna era hjärtan politiken betyder att dina LSS insatser få stå tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.