Kommunen spelar svälta räv

Det blev några inlägg om förra veckans fullmäktige och vad som togs upp i debatten. Nu vill jag ta upp det som jag inte fick svar på  då eftersom tiden tog slut. Jag hade skickat in en enkel fråga ställd till Janet Ågren, Äldrenämndens ordförande som handlade om ersättningen till kommunens hemtjänstutförare. Här menar jag alla de utförare som finns i kommunen, den kommunala såväl som de övriga 19 hemtjänstföretagen.

Umeå kommun har idag Sveriges tredje lägsta ersättning till hemtjänsten och trots att kommunen och de privata utförarna ska arbeta under samma villkor gör kommunens egen hemtjänst ett miljonunderskott. Detta är inte rimligt att verksamheten får fortsätta vara så underfinansierad. Kommunens hemtjänst gör underskott, medan det är omöjligt för de privata utförarna. Tanken går till spelet ”Svälta Räv”, att ge så dåliga förutsättningar för andra att de till slut ger upp är en illa sinnad tanke, men likväl finns den där.

Nu har vi diskuterat detta flera gånger i Äldrenämnden och jag vet att det är samstämmighet om att ersättningen är låg, men jag vill ha ytterligare tryck i frågan. Vad gör socialdemokraterna och vad tänker i synnerhet det tilltänkta kommunalrådet Janet Ågren (s) göra i frågan? Nu fick Ågren (s) längre betänketid eftersom hon inte behöver svara förrän i om ett par veckor. Men det är definitivt en fråga som är väl värd att bevaka eftersom konsekvenserna av fortsatt låg ersättning kan bli mycket stora.

Frågan i sin helhet:

Dags att höja ersättningen

Umeå kommun har sedan 2010 hemtjänst enligt LOV, Lagen om valfrihet, men har erbjudit eget val i hemtjänsten ända sedan 2005. Möjligheten att kunna välja vem eller vilka som kommer hem till dig när du behöver hjälp är mycket uppskattad och både de privata utförarna samt kommunens egna hemtjänst visar goda resultat på nöjdhet i brukarundersökningarna.

I upphandlingar enligt LOV är det kvaliteten som styr och inte priset, men LOVen ska också vara konkurrensneutral vilket betyder att kommunens hemtjänst och övriga hemtjänstutförare får samma ersättning. Umeå kommun betalar idag Sveriges tredje lägsta ersättning till hemtjänstutförare och trots flera äskanden om att höja ersättningen har inget hänt. Det som händer är att företag tvingas lägga ner eftersom de inte kan gå med underskott, vilket kommunens egen hemtjänst gör. För 2017 har den kommunala hemtjänsten ett underskott på -7,3 miljoner kr. Detta kan INTE ses som konkurrensneutralt. 

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

Anser du att dagens LOV ersättning är rimlig eller anser du att den bör höjas? Om ja, när kan vi se en förändring?

 

Veronica Kerr
KD

 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Anders

    Givetvis bör LOV:en skrotas eller så öppnar man upp så att de privata utförarna får ta sitt ansvar och också stå för t ex larmhantering och nattpatrull. Två poster som är rena förlustverksamheter för kommunen som de privata utförarna slipper. Det är inte rimligt att kommunen ska göra jobbet åt privata utförare och de privata utförarna får vinsten.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      LOVen ska inte skrotas eftersom den har varit så viktig för utvecklingen av hemtjänsten samt att den stärker den enskildes inflytande över sin vardag. Utredningar visar också att kommunens egna hemtjänst har förbättrats efter det att eget val infördes 2005. Ja, jag håller med om att förändringar med både larmhantering och nattinsatser bör göras, men att det är det som är förlustaffären för kommunen är helt fel. När det gäller kommunens hantering av larm så är det kommunen själv som har valt att undanta det från upphandlingen.

  2. Pingback: Beslut i det dolda- ett hot mot LOV | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.