Orimliga handläggningstider för Yran

Kommunfullmäktige domineras idag av interpellationer och behandlar stort och smått. Med en lång dagordning blir det tyvärr så att engagemanget brister ju mer klockan visar. Jag har inte lämnat in en interpellation, men en enkel fråga till Miljö och hälsas ordförande Andreas Sjögren (s) blev det. Det är en fråga som kunde blivit en interpellation eftersom det är frågor som fler partier antagligen gärna också debatterat.

Brännbollsyran startar upp nästa helg och som tidigare student vid Umeå universitet kan jag fortfarande minnas den där härliga känslan när det var dags för brännboll och fest just i slutet av terminen. Hade du tur hade du redan haft den sista tentan, i värsta fall var det på lördagen samman helg. Staden ”bubblade” och det var folk överallt. Brännbollsyran är stor det går inte att förneka och den drar folk. Den återkommer varje år och det är jag glad för, men det kan ju inte komma som en överraskning för kommunen att ansökningar kommer in varje år. Det bör finnas väl upparbetade rutiner sedan länge och det måste vara i kommunens intresse att skapa goda relationer mot företagare. Här finns det brister som vi kan läsa om i dagens VK.

I den enkla frågan tar jag inte ställning till om ansökan borde ha bifallits eller avslagits utan fokus är på hur en ansökan hanterats. Det är för mig fullständigt orimligt att det ska ta ett halvår innan en företagare får besked om beslut. Jag hoppas på att ordförande i miljö och hälsa håller med mig

Min fråga lyder:

 

                                                                                                        Fråga
Umeå 2018-05-21

Till Miljö och Hälsoskyddsnämndens
ordförande Andreas Sjögren (s)

 

Rimliga handläggningstider

Första helgen i juni är det dags för den årligt återkommande festivalen Brännbollsyran, en folkfest för många oavsett för de som spelar brännboll, ser på eller upplever live konserter. Det råder ingen tvekan om att Brännbollsfestivalen har bidragit till Umeås attraktivitet och gjort staden mer känd genom åren.

De senaste åren har det blivit en del rubriker kring kommunens bemötande mot det bolag som arbetar med Brännbollsfestivalen och Yran och det finns de som menar att kommunen (i det här fallet Miljö och Hälsa) väljer att motarbeta enskilda i frågan om serveringstillstånd genom att sinka handläggningen av ärenden. Det kan betyda att tid inte ges till ev överklagande av beslut och försvårar därmed för företagen att genomföra planerade event.

Brännbollsyran lämnade in ansökan om serveringstillstånd i november 2017 för att vara ute i god tid, men beslut togs inte förrän i maj i nämnden. Enligt uppgift ansåg kommunen inte att ansökan var komplett för att avtalet om markupplåtelse inte var med, något som kommunen också ansvarar för att ge. Därefter ställdes sammanträdet i april in pga för få ärenden vilket också innebar en ytterligare försening av beslut.

På hemsidan står det att för en ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten är ansökningstiden cirka sex veckor, vilket det tydligt inte var i detta fall.

 

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

  • ·         Har Brännbollsyrans förfrågan om utskänkningstillstånd tidsmässigt hanterats så snabbt som möjligt enligt dig?

 

Veronica Kerr
KD

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.