Om artikeln i dagens VK..

På måndag är det budgetfullmäktige, politikens ”skolavslutning” där varje parti talar om vilka förändringar man vill se kommande år. Vilka områden ska prioriteras och hur når vi en budget i balans? Det kan vara lite slitsamt innan siffrorna är på plats och tonen i debatten kan bli både vass och hög, men jag älskar snabba replikskiften och att debattera kristdemokrati och Umeås framtid.

Det har varit ganska tyst runt budgetarbetet sedan förslagen presenterades i förra veckan, krutet sparas till måndagen. Det är ett tufft läge i ekonomin vilket kräver nya lösningar och sätt att tänka, men mer om budget 2020 senare. Det som triggade mig tillbaka till bloggen var en artikel i dagens VK om hur Äldrenämnden ska spara ännu mer.

En kort bakgrund till varför sparförslag har tagits fram är den att det prognostiserade underskottet i Äldrenämnden för 2019 är 17 miljoner kronor. Inte ett gigantiskt underskott med tanke på att budgeten ligger på över en miljard, men det är sedan inte alltför långt tillbaka beslutat att de nämnder som förväntas ha ett underskott på mer än en procent av budget ska redovisa sparåtgärder för Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott. Dessa sparåtgärder har inte presenterats för Äldrenämnden ännu eftersom vi inte har något sammanträde förrän i augusti. Det är endast förslag som är framtagna och INGA beslut är ännu tagna.

Igår förmiddag fick vi i presidiet, jag Carin och Åsa förslagen presenterade för oss och fick veta att dessa förslag kan bli aktuella att besluta om i augusti. Jag är glad för att vår kommun är mer på tå än tidigare och ”ringer i varningsklockan” när underskott börjar växa. Tidiga insatser ger bättre resultat. Min respons är INTE att skrika vargen kommer eller skapa allmän oro innan vi ens vet vilka beslut som kommer att tas. I synnerhet inte om ett eventuellt beslut som berör ett fåtal personer. Om ett beslut tas som berör ett fåtal personer ska de inte behöva läsa om det i tidningen bara för att en politiker känt behovet av att profilera sig i media. Beslutet om Marielund däremot är taget sedan en tid tillbaka och är förankrat både bland personal och boende.

Vänsterpartiets uppfattning om att inte vidta några åtgärder överhuvudtaget är oroväckande för det är trots allt innevarande år detta gäller och inte budget 2020. Artikeln stärker min uppfattning om att det är svårt att lita på Vänsterpartiet när det gäller informationsöverföring och att de för en politik som inte alltid har de äldres bästa för ögonen. Här hade det varit önskvärt om VK kompletterat med fler frågor och svar till de som var på plats än att endast lita på den som ringer upp.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.