Sanningsresan

De expansiva

Av , , Bli först att kommentera 5

I september kom en ny bok från Tankesmedjan balans.

Hur expansiv ska man egentligen behöva bli som anställd?

” De som jobbar i vård, skola och omsorg hoppar strömhopp in i väggen. Det beror på att den politiska styrningen av offentlig sektor inte fungerar ”. 

”Sedan 2017 har vi ägnat oss åt att berätta om och förklara det här. Det gör vi för att vi har tröttnat på att sjuksköterskor, lärare, vårdbiträden, socionomer, läkare och alla andra i välfärden går sönder av stress. Vårt syfte är att skapa opinion för en politisk styrning av välfärden som grundar sig i balans mellan krav och resurser. Vi är en ideell förening som står fria från partier, fackförbund och andra organisationer. Vi finansieras av små gåvor från privatpersoner. ”

Händelserna på hästgården

Av , , Bli först att kommentera 8

Precis läst klar denna bok och hunnit fundera några varv på vad som händer inom ridsport och travsport, i närheten av älskade hästar.

I boken beskrivs en hästtränare och dess ageranden förr i tiden. Hur människor sedan sluter upp kring en man som utför allt det där otäcka, till och med ljuger i en dokumentär för att rentvå mannen för att år därefter sedan erkänna sanningen.

Aktuellt är vad som hänt kring en elitryttare. Själv minns jag hästtränaren som kom till vår förening och hade hoppträningar där det sedan visat sig att personen hade olämpliga relationer med minderåriga.

Det var inte längesedan jag själv med bil passerade en kändis inom ridsporten där den på sin ridbana ” jagade runt hästarna med långpiskan”, såsom beskrivs i boken. På marken stod tränarens barn i full mundering medan ponnyn med ridutrustning manades runt med långpisk. Hade dessförinnan hört någon uttala hur just den tränaren var så väldigt duktig.

Det behöver inte ens vara stängda dörrar för att man ska upptäcka märkligheter inom hästsporten.

Tillägg:

Hittade detta på Ridsports hemsida:

https://www.tidningenridsport.se/hoppryttaren-berattar-om-overgreppen-jag-var-oskuld/

Inte för att skapa dålig stämning men…

Av , , Bli först att kommentera 10

OCH, med risk för att låta politisk…

Varje gång någon hänvisar till Svenskt Näringsliv uppstår ett plötsligtkommande behov att folkbilda.

När vi hade digital Workshop kring landsbygdsutveckling och framtidsspaning inför en eventuell framtida ny Leaderansökan, med start 2023, tyckte en av de näringslivsansvariga i en av kommunerna att företrädare för ’sådana som mig’, såsom Svenskt Näringsliv borde ha varit med under mötet.

Nu fanns där och då ingen möjlighet att gå in djupare på det problematiska i hens uttalande men när jag ånyo läser antaganden om att Svenskt Näringsliv och dess undersökningar av företagsklimat och företagstyck om kommuners företagsklimat skulle vara representativ eller företräda alla företagare i en kommun uppkommer skrivklåda.

Jag läste ett uttalande i Västerbottningen ( politisk beteckning – Centerpartistisk) att en av cheferna i Nordmalings kommun uttalat att man har som policy att svara på de enkäter som kommer från myndigheter och att undersökningar ska ha en bra koppling till kommunens arbete inom området.

Svenskt Näringslivs undersökning kommer aldrig att vara representativ för kommuners företagare. Ja om det inte är ett selektivt urval företagare man vill fråga naturligtvis. På universitetet hade man sagt att undersökningen inte har bäring när det gäller validitet och reliabilitet.

https://www.vk.se/2021-05-25/rapport-kommunen-med-vasterbottens-basta-foretagsklimat

” Här en lång beskrivning som kan vara en förklaring till att … inte fått enkäten.

Adresserna till de som får utskicket tas från SCB av företaget Demoskop. Demoskop är de som skickar ut enkäten.

Antal företag med minst en anställd kommer från SCB:s Företagsregister och visar antal arbetsställen tillhörande aktiva företag med minst en anställd (årtal). Med aktiva företag menas samtliga juridiska och fysiska personer som är registrerade för moms, F-skatt eller som arbetsgivare.

Vilka ingår i undersökningen?

👉 Populationen utgörs av samtliga privata företag med huvudkontor i kommunen, förutsatt att de har en omsättning på minst 300 000 kronor (i de kommuner som får 400 enkäter eller mer är omsättningskravet 500 000 kronor).

👉 Från populationen dras ett slumpmässigt urval stratifierat utifrån storleksgrupperna 0, 1-4, 5-9, 10-25, 26-200 och 201+.

👉 I första hand skickas enkäterna till Svenskt Näringslivs medlemsföretag och i andra hand till företag som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

👉 Vanligt är att ungefär två tredjedelar av urvalet består av medlemsföretag och en tredjedel av företag som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv. Arbetsställen med huvudkontor i en annan kommun ingår också i populationen förutsatt att de har minst 25 anställda.

👉För urvalsgrupperna enmansföretag och arbetsställen har vi satt ett tak på att de maximalt var för sig får utgöra 10 procent av det totala urvalet, förutsatt att inte företagsstrukturen kräver fler för att uppnå urvalet.

Svarsfrekvensen är framräknad utifrån nettourvalet, dvs. borträknat för till exempel nedlagda företag och företag utan verksamhet i kommunen.

Med vänlig hälsning,

Regionchef Västerbotten “ ( enkät 2018 )

Avgifter Föreningen Svenskt Näringsliv 2021:

Lägsta avgift 428 kr

Avgift för enskilda företag samt företag som ingår i koncern med max 249 anställda: 0,077% av lönesumman minskad med ett grundavdrag på 500 000 kr

Avgift för enskilda företag samt företag som ingår i koncern med fler än 249 anställda: 0,060% av lönesumman + rörelseresultat (rörelseresultatet begränsas till belopp motsvarande lönesumman)

Endast positiva rörelseresultat medräknas

Avgiften fördelas på Föreningen Svenskt Näringsliv och Svenskt Näringsliv Service

https://lnkd.in/d-uFWzj

Så, nu ser jag fram emot att kommentarfältet upplyser oss om vilka företag i kommunen som är medlemmar i Svenskt Näringsliv och deltar i deras undersökning.

Kommande blogg: Annas berättelse

Sådant som döljer sig på arbetsplatser

Av , , Bli först att kommentera 10

Huvudpersonen i  ’I som här inträden’, skriven av Astrid Väring, arbetade inom flottningen i en period innan han fick anställning på en arbetsplats där chefen ljög om honom. Detta ledde till stora konsekvenser för den anställde. Överordnad låste in honom på mentalsjukhus pga. svartsjuka. Berättelsen utspelar sig i Umeå.

Boken fanns bland #garanteratbrabok hos Nordmalings bibliotek varför den kom med hem under ett biblioteksbesök.

I efterorden till boken ovan finns en hänvisning till böckerna, skrivna av Kristina Sandberg, som jag därefter lånade och påbörjade läsning av.

Berättelsen i ’Att föda ett barn’ utspelar sig i Örnsköldsvik.

De effektiva – en bok för alla politiker och personalansvariga inom kommuner

Av , , Bli först att kommentera 10

Dagens boktips för alla politiker och tjänstepersoner med personalansvar inom kommuner är ’De effektiva’. På ett mycket pedagogiskt sätt förklarar Åsa och Marcus välfärdens spelregler och inre väsen. De skrev boken redan 2019 och har under en längre tid ingående granskat välfärdsarbetarnas tillvaro och samtliga landets kommunala budgetar. De tillhör numera en ideell förening och driver partipolitiskt obundna tankesmedjan Balans och är även aktiva twittrare.

2020 kom boken ’De lönsamma’, om uttag av vinster från välfärden.

 

I förra veckan släppte de en rapport som heter ”Stolpe ut!” som handlar om de senaste 30 årens kollektivavtal för lärare.

Fjädrar, tofsvipor och kanadagäss

Av , , Bli först att kommentera 12

Under morgonens hundpromenad såg vi idag de första tofsviporna, kanadagässen och sångsvanarna har sträckt förbi vår tomt i några dagar. Verkligen trevligt med varmare dagar och dessa vårtecken.

Den bok som jag läser nu heter ’Fjädrar’ och är en av de böcker jag lånat och förlängt lånet på flera gånger, där tanken var att jag skulle använda den i en av klasserna som jag även undervisade i religion. Jag hade läst den på engelska tidigare och tyckte att temat passade bra, förutom att det var en bra avslutning inför jul och alla klasser gillar högläsning. Nu föll det sig så att vi tittade på julkalendern i början av svensklektionerna i den åttan istället vilket inte var något jag hade planerat men glada elever gör en glad lärare och en berättelse kan berättas på många sätt och julefrid infinna sig på många olika sätt.

Tro, hopp och burnout

Av , , Bli först att kommentera 9

När jag och närmsta kollegan var på läromedelsmässa i Umeå våren 2019 fanns ett inslag med Anne-Marie Körling, välkänd nestor inom skolvärlden. Tyvärr kunde hon inte komma och istället fick vi möta Johan Unenge.

Johan Unenge har skrivit boken i rubriken. En bok som skildrar händelser i tonåren. Liksom i boken ’Happy place’ befinner sig en grupp ungdomar vid ett tillfälle på läger. Denna gång är det konfirmationsläger och tankarna far iväg till egna resor gjorda i grupp.

Under min uppväxt fick vi åka till många ställen med skolan. Det var Torvsjö kvarnar, Fornbyn, Trehörningsjö, Bergön, Norrbyskär och till en gruva vars namn jag glömt men där lärarens stora engagemang jag aldrig kommer att glömma.

Dessutom åkte vi bort med handbollslaget, Kyrkans unga och på konfirmationsläger i fjällen. Att några vuxna vågade åka med oss på klassresa till Turkiet efter årskurs nio känns idag mycket berömvärt.

Jag lånade boken i höstas för att komma tillbaka till ungdomstänket, inför jobb på högstadiet.

 

En annan Albin läste vi i årskurs sex i Gräsmyr skola.

Svarta och gula färgerna

Av , , Bli först att kommentera 7

Under höstterminen lånade jag en svart och gul bok som fanns i hyllan #garanteratbraböcker på det lokala biblioteket. Anledningen var främst för att se om det var något jag kunde använda mig i årskurs åtta då boken var skriven av fyra åttondeklassare och deras lärare. I slutet av boken finns beskrivet hur man i skolan infört en skrivprofil och använt elevens val-tid till att skriva boken.

Det svartgula fick mina tankar att gå till den senast lästa boken i samma färger som jag läste tillsammans med min fantastiska klass sex i Gräsmyr skola. En klass som läste många böcker och nu går i just årskurs åtta. Fina minnen.

 

Övrigt: Heja Skellefteå AIK!

Fula tjejer

Av , , Bli först att kommentera 8

I höstas kom en ny bok med ett tema som väcker igenkänning hos många. Jag för-läste den innan vi därefter läste den tillsammans i en årskurs nio med tjugonio elever.

När jag arbetade på Artediskolan för några år sedan hade jag ansvar för momentet ’netikett’ för högstadiets elever, vilket kändes som en väldigt viktig uppgift.

Bland mina erfarenheter från arbetet som rektor finns också att hantera konsekvenserna av det ungdomarna ägnade sig åt på fritiden, under raster och till och med under lektionstid, när det gällde ageranden i sociala medier.